Целта е да бъдат включени сладките червени боровинки и вишни

Наскоро американската Агенция за контрол на храните и лекарствата (FDA) внесе изменения в предложеното от нея правило за етикетирането на продукти от червена боровинка и вишна като „здравословни".

Това изменение идва в отговор на първоначалното предложение, което изключваше повечето продукти от червена боровинка от класифицирането им като здравословни поради съдържанието на добавена захар, необходимо за подобряване на вкусовите им качества. Съгласно новите насоки тези продукти вече ще се считат за здравословни, при условие че добавената захар не надвишава нивата, които се съдържат в естествено сравними плодове като стафидите.

Съобщението, направено на 20 декември, бе посрещнато с одобрение от заинтересованите страни в сектора на червената боровинка, особено в Уисконсин, водещия щат в производството на червена боровинка в САЩ. Според Холи Херлайн, говорител на Асоциацията на производителите на червена боровинка в щата Уисконсин, това преразглеждане се разглежда като положително развитие за отрасъла. Червените боровинки, известни с високото си съдържание на фибри, витамини и антиоксиданти, играят важна роля в балансираното хранене, независимо дали се консумират в естественото си тръпчиво състояние или подсладени.

Сенатор Тами Болдуин от Уисконсин изрази задоволство от решението на администрацията, като подчерта хранителната стойност на червената боровинка. Натискът за тази регулаторна промяна беше двупартиен, като Болдуин, заедно с други членове на Конгреса от водещи щати-производители на червена боровинка, се застъпи за преоценка на това какво представлява здравословна храна според насоките на агенцията.

Това окончателно правило, което актуализира съществуващото от три десетилетия определение на Агенцията за контрол на храните и лекарствата за здравословни храни, има за цел да приведе етикетирането на храните в съответствие с федералните препоръки за хранене и да се бори с хроничните заболявания, свързани с храненето. С това преразглеждане продукти като авокадо, сьомга, яйца, зехтин и някои смеси от пътеки също ще получат етикет „здравословен", докато продукти като бял хляб, зърнени храни със захар и силно подсладени кисели млека ще бъдат изключени.

На производителите се дава гратисен период до февруари 2028 г., за да се съобразят с новите стандарти за етикетиране. Агенцията уточнява, че за да бъдат считани червените боровинки и вишните за здравословни, те трябва да отговарят на съществуващите ограничения за натрий и наситени мазнини и да не съдържат повече добавена захар от подобни продукти.

Освен с хранителния си профил, червените боровинки са свързани с различни ползи за здравето, включително потенциална роля в поддържането на здравето на червата, кръвоносните съдове и здравето на зъбите, както и в предотвратяването на инфекции на пикочните пътища при определени условия, както е отбелязано в преглед от 2023 г. на Cochrane Collaboration.

Тъй като през 2023 г. Уисконсин ще произвежда 62 % от боровинките в САЩ, тази актуализация на нормативната уредба е особено важна за щата, като допълнително затвърждава статута му на ключов играч в производството на червени боровинки.