Продукти (за тортена форма 20 см): 1 пакетче маслени бисквити, прясно мляко за напояване на бисквитите, 2 големи парчета тиква (белена, настъргана), 2 големи ябълки (белени и настъргани), 50 г масло, 1/2 ч.ч. кафява захар, настъргана портокалова кора, 1/2 ч.л. канела, 1/4 ч.л. джинджифил на прах, 1/2 ч.л. индийско орехче, 1 ч.л. ром, шепа накълцани орехи, шепа червени боровинки
Продукти за крема: 400 г заквасена сметана, 175 г нискомаслена крема сирене, 2 с.л. пудра захар, 2 ванилии, 1/4 ч.л. настъргана кора от портокал.
Продукти за поръсване: 5-6 бисквити, 1/2 ч.л. натурално какао, 1/2 ч.л. канела.
В тенджера се сипват настърганите тиква и ябълки и маслото. Добавете кафявата захар и 1 ч.ч. вода. Кипнете ги на котлона и оставете да поврат, докато водата се изпари напълно. Отстранете от печката и прибавете портокаловата кора, подправките, накълцаните орехи, боровинките и рома. Разбъркайте добре и оставете сместа напълно да се охлади.
В купа смесете заквасената сметана, крема сиренето и пудрата захар. Добавете ванилиите и портокаловата кора.
Сглобяване на тортата: Сложете ринга от тортената форма върху поднос. Намажете дъното с малка част от крема. Подредете, напоени в мляко, бисквити.
Отгоре разпредете половината тиквено-ябълковата смес. Намажете с втори пласт крем. Отново сложете ред напоени бисквити, разпределете останалата част от плънката и завършете с крем.
Оставете тортата на студено поне за 1 час, следкоето с помощта на остър нож отделете ринга. Поръсете със смлени бисквити, какао и канела.
Охладете добре и поднесете.
Коментари