Прекрасна гарнитура или вкусно основно ястие, което бързо се приготвя
Продукти: 1 кг картофи, 4 суп. лъж. олио, 1/2 ч. лъж. провансалски микс от подправки (как да си приготвите у дома, вижте по-долу), 1/2 ч. лъж. сол, 1/2 ч. лъж. чесън на прах.
Приготвяне: Картофите се обелват и се режат по дължина. В купа се смесват сол, чесън, сушените подправки и олиото.
Нарязаните картофи се пускат в купата и се разбъркват добре с помощта на лъжица, за да се овалят от всички страни.
Подредете в тава, която предварително сте покрили с хартия за печене. Печете около 35 мин. във фурна на 180 градуса.
Картофите по селски са готови и можете да ги сервирате.
Провансалска смес от подправки
Необходими съставки (всички са сушени): 1 суп.лъж. мащерка, 1 суп. лъж. чубрица, 1 суп. лъж. салвия, 1 суп. лъж. майорана, 1 суп. лъж. розмарин, 1 суп. лъж. риган, 1/2 суп. лъж. цвят от лавандула, 1 ч. лъж. див копър (резене) на зърна, 2 суп. лъж. босилек, 1 суп. лъж. магданоз, 1 ч. лъж. смлян дафинов лист.
Начин на приготвяне: От посочените подправки се приготвя т. нар. провансалска смес, като количеството им може да варира в зависимост от предпочитанията на домакинята.
Всички подправки се слагат в дълбок съд и се смесват добре. По-едро нарязаните може да се смелят, но обикновено само се смесват.
Коментари