Топлината е най-важният фактор, който определя дали едно културно растение може да се развива на определено място или не. Това важи и за зеленчуковите растения, които имат различни изисквания към топлината. Според това те се разделят в няколко групи, сред които има и доста студоустойчиви - като например представителите на сем. Зелеви.
Според това, каква температура е необходима на дадено растение за растеж, развитие и образуване на плодове, се определя кога да са засява или засажда в градината, или да се прибира реколтата.
Освен това всеки вид има различни изисквания към топлината в отделните фази от развитието си.
Изискванията на зеленчуците към топлината са свързани и с останалите фактори на средата като светлина, влажност на почвата и въздуха, съдържание на въглероден диоксид във въздуха и т.н. И, разбира се, не на последно място състоянието на растенията.
Салатите и главестото зеле са по-издръжливи във фаза розетка, отколкото когато са образували глави.
При облачно време и през нощта зеленчуците се нуждаят от по-ниска температура.
Цветното зеле може да образува добре развити глави и при по-висока температура, но ако въздушната и почвената влажност са оптимални.
Какво искат зеленчуците
Домати
Оптимална температура за поникване: 18-22 градуса.
Оптимална температура за растеж и развитие: 18-30 градуса.
При ниски температури: Под 12 градуса семената на доматите не покълват. Освен това цъфтежът спира, плодовете стават жълти. Под 9 градуса растежът спира, а при 0 градуса растенията загиват.
При високи температури: При температури над 30-32 градуса листата стават дребни, стъблените разклонения изтъняват, цветовете започват да окапват. Над 40 градуса плодовете жълтеят.
Пипер
Оптимална температура за поникване: 20-25 градуса.
Оптимална температура за растеж и развитие: 18-30 градуса.
При ниски температури: Под 13 градуса семената не покълват, растежът спира. Под 15 градуса цветовете окапват. При температури около 0 градуса растенията загиват.
При високи температури: Над 30 градуса цветните пъпки окапват.
Краставици
Оптимална температура за поникване: 25-30 градуса.
Оптимална температура за растеж и развитие: 25-30 градуса.
При ниски температури: Под 13 градуса семената не покълват. Под 15 градуса растежът спира. Под 10-12 настъпват сериозни смущения във физиологията растенията. При 0 градуса растенията загиват.
При високи температури: Над 30 градуса се образуват повече мъжки цветове. В резултат на това плодовете са много по-малко.
Патладжан
Оптимална температура за поникване: 22-25 градуса.
Оптимална температура за растеж и развитие: 25-30 градуса.
При ниски температури: Под 14 градуса семената не поникват, растежът спира. Под 20 градуса оплождането на цветовете и растежът на плодовете спират. При 0 градуса растенията загиват.
При високи температури: Над 30 градуса цветните пъпки окапват.
Тикви и тиквички
Оптимална температура за поникване: 25-28 градуса.
Оптимална температура за растеж и развитие: 22-28 градуса.
При ниски температури: Под 13 градуса семената не покълват. Под 12 градуса прашецът не узрява и не се образуват плодове. При 0 градуса растенията загиват.
При високи температури: При температури над 32 градуса листата избеляват, страдат от хлороза.
Коментари