Пчелният прашец е цветен прашец, събран от пчелите и трамбован в килийките. В процеса на събиране и трамбоване, прашецът се овлажнява с мед, нектар и секрети от жлезите на пчелите, обясняват beniovmed.ucoz.com.
След запълване на 2/3 от килийките с прашец, пчелите добавят мед. В така складирания цветен прашец, протичат биохимични реакции. Започва млечно-кисела ферментация, в резултат на която се образува млечна киселина и цветния прашец се превръща в пчелен прашец. Повишената киселинност, добавения мед и секрети от жлезите на пчелите, предпазват пчелния прашец от плесенясване и развитие на микроорганизми.
Пчелният прашец има много голямо значение за пчелното семейство, тъй като осигурява необходимите за пчелите и пилото белтъци, мазнини, витамини и минерални вещества. За по-трайното му запазване пчелите заливат килийките с прашец с тънък слой мед. Въпреки това при престояването му в питите за по-дълго време качеството му постепенно намалява. За отглеждане на 2 ларви пчелите изразходват пчелен прашец, складиран в 1 килийка. А годишно едно пчелно семейство се нуждае общо от около 20 кг. -30 кг. цветен прашец.
Коментари