Какви мерки да се предприемат и кога

Към края на вегетацията на овощните дръвчета, когато ябълките, крушите и дюлите започват да зреят, или по-късно по време на съхранението им, започва и гниенето на плодовете. То се причинява от различни видове гъби - Пеницилиум, Монилии, Ботритис.

Заразата от тези гъби, която е натрупана по повърхността на плодовете, довежда до по-бързо им загниване при съхранението през есенно-зимния период. Това става много бързо, когато има подходящи условия за развитие на патогените. А това са засушаване, повишена влажност и др.

За удължаване времето на съхранение трябва да се спазват няколко изисквания:

Съхранение на плодовата продукция при хладни условия.

Плодовете да са наредени на тънък слой.

Препоръчително е да се използват и химически средства. Подходящи са продукти като белис - 0,08%, геокс ВГ в доза 0,04%. Те могат да се употребяват чрез пръскане преди прибиране на плодовете, както и чрез потапяне на обраните плодове в разтвор от препаратите в посочените дози.

Важно е обаче, преди консумация, плодовете да се измиват обилно с течаща вода.

ВАЖНО!

По принцип за съхранение за по-продължителен период трябва да се оставят плодове от късни сортове, които са видимо здрави, без нараняване, без нападение от плодови червеи или листозавивачки.