Вергил Владимиров от Сливница ни изпрати рецептата си

Базирайки се на нашите съвети и технологии, той пише, че като е спазвал основните съвети на нашия консултант и на стар местен майстор, е произвел още преди няколко години тази истинска водка.

В подходящ съд, който пропуска вода, на слой около 5 см се изсипват 5-6 кг жито.

Залива се по няколко пъти на ден, докато зърната покълнат - това става в продължение на около 5-6 дни

Сместа се изсипва в съд за ферментация, ако е пластмасов бидон, да бъде с по-голяма вместимост.

Разтварят се 20 кг захар в гореща вода и след като разтворът изстине се залива с него покълналото жито.

След това се прибавя вода до обем от около 100 литра, като се измерва основна захарността, която трябва да бъде 22-24%

Отделно 300 грама хлебна мая се смесва с 1 бутилка винен оцет и тази смес се прибавя към покълналото жито.

Трябва да се разбърква по няколко пъти на ден в продължение на една седмица.

Премине ли бурната ферментация, бидонът се затваря и след около 2 седмици се проверява захарността на сместта, и се изварява.

Дестилацията да става по възможност в 120-литров меден казан, а охладителят да е съд с диаметър 120 мм, в който са поставени медни тарелки, а не навита медна тръба.

Препоръки преди затварянето на казана се пускат 4 нарязани глави кромит лук и 10-15 стръка изсушен жълт кантарион.

Първакът се премахва /около 800 мл е при споменатите дози/.

Изваряването продължава до около 38 градуса, като се проверява на вкус.