Историята на земеделието датира от хиляди години и неговото развитие се дължи на усъвършенстваната човешка практика и развитието на агрономическа наука под влиянието на определящи фактори като климатична, национална и технологична специфика.
Сред водещите 20 продукти в света преобладават растителните - общо 14 на брой и само 6 са от животновъдството. Последните обаче рязко доминират по стойност.
Най-голямата част от водещите продикти се отнасят към групата на храните (зърнени житни и маслодайни, зеленчуци, плодове, мляко, месо, яйца), влакна (памук, вълна, коноп, коприна), горива и суровини за промишлеността. В наши дни растения се отглеждат за производството на биогорива (метан и етанол от биомаса, биодизел), фармацевтични продукти и биопластмаси. Част от продуктите на селското стопанство се използват с декоративна цел – цветя, екзотични риби и птици и други.
От всички 20 водещи продукти 19 се отнасят към храни и фуражи и само памукът е влакнодайни култура, но едновременно е източник на растително масло.
Още от анализа на проф. Петко Иванов, четете в новия брой на вестник „Български фермер“ от 4 януари.
Коментари