Отговорът на въпросите на наши читатели трябва да звучи така: има такива, но това не означава, че нямат никаква нужда от пръскане с препарати
Виктор Бичев
Поради големия интерес от страна на наши читатели кои лозови сортове са устойчиви на болести и нямат нужда от пръскане, публикуваме подробно пояснения по темата. Тя интересува любители и производители, които са противници на третирането с химически препарати.
За съжаление днес отново ще трябва да разочароваме до известна степен питащите.
Понятието “устойчиви” сортове се схваща твърде буквало от мнозина лозари.
Устойчивите сортове, колкото и да са такива, също се нуждаят от предпазване с препарати в критични моменти от вегетацията си, когато се нападат от гъбни патогени и вредители.
Но въпросът е, че при тези сортове броят на третиранията просто е сведен до минимум.
Или по друг начин казано, ако обикновено защитаваме лозите и асмите с растителнозащитни продукти, като ги пръскаме по 8-10, че и до 12-13 пъти, в зависимост от агроклиматичните условия на региона и от дадената в климатично отношение година, то тези така наречени устойчиви сортове се налага да бъдат третирани едва 2-3-4 пъти.
За сведение на всички лозари Институтът по лозата и виното е създал винени и десертни сортове които са хибриди между американски и европейски лози.
По този начин науката ни е постигнала известна устойчивост при тях срещу икономически най-често срещаните и опасни болести и неприятели.
Такива са мана, брашнеста мана, сиво гниене, филоксера и др., както и доста неприятели като гроздовите молци, акарите и др.
От винените сортове такива са:
Сторгозия - червен винен сорт,
Плевенски колорит - червен винен сорт,
Никополски мавруд - червен винен сорт,
Дунавска гъмза - червен винен сорт,
Среброструй - бял винен сорт,
Мискет Кайлъшки - бял винен сорт,
Дунавски лазур - бял винен сорт,
Бисер Поморийски - бял винен сорт.
От десертните сортове:
Августин, Наслада, Любимец, Гарант, Дружба, Кондарев, Плевенски фаворит.
Сторгозия
Сорт Сторгозия е селекциониран в Института по лозарство и винарство - Плевен от Й. Иванов, В. Вълчев и Г. Петков, чрез кръстосването на сортовете Букет и Вилар блан. Утвърден е още през 1976 г. Разпространен беше основно в Северен лозаро-винарски район.
Дунавска гъмза
Дунавска гъмза е червен хибриден винен сорт грозде, селектиран в Института по лозарство и винарство в Плевен, утвърден е като нов сорт през 1977 г. Вината са леки, интензивно оцветени, плътни, с хармоничен вкус и аромат.
Дунавски лазур
Дунавски лазур е български бял винен сорт грозде - комплексно устойчив. Аналог на Ракацители, но с повишена устойчивост.
Средната големина на един грозд е 170 града, често с две разклонения и средна плътност. Формата на грозда при Дунавски лазур е конична.
Захарността на Дунавски лазур достига до 21%, а киселинността - 7 г/л.
Представяният сорт грозде е по-устойчив на мана и други гъбични заболявания от оригинала. При необходимост изисква лечение със сяра. Дунавски лазур е по-устойчив и на температурни разлики, особено студоустойчив.
Поморийски бисер
Поморийски бисер е комплексно устойчив винен сорт с повишена резистентност към мана, ниски температури и сиво гниене.
Плодовете са с жълто-зелен цвят. Отличава се с много висок винен градус.
Това е отличен сорт грозде както за преработка, така и за прясна консумация.
Технологична зрялост се достига през втората половина на септември, най-често между 15-и и 20-и. Средната големина на един грозд е около 180 г, с конична и цилиндрично-конична форма, средна плътност на грозда.
На вкус е сочен и ароматен. Поморийски бисер е с повишена устойчивост към гъбични болести.
Кондарев 6
Кондарев 6 е създаден при кръстосването на Ризмат и Безсеменен хибрид VI-4 през 1972 г. от член кор. Минчо Кондарев в Пловдив в маточното поле на с. Марково.
Утвърден е като нов и оригинален безсеменен сорт през 1992 г. Гроздето узрява в периода 10-15 септември. Гроздът е голям - 587 грама, коничен, крилат, почти рехав.
Зърното е с тегло около 6 г,продълговато, месесто, твърдо, хрупкаво, сладко, с приятен вкус, без семена. Кожицата е средно дебела, крехка, не се усеща при ядене. Обагрена е в жълто-зелено до кехлибарено, откъм страната на слънцето е с ръждив оттенък. Консистенцията е месеста, хрупкава. Подходящо е за консумация в прясно състояние.
Коментари