Деликатесният продукт е много перспективен за промишлено отглеждане. Според беларуски учени езерната жаба е перспективен обект за промишлено отглеждане в рибовъдни ферми. А страната разполага с голям резерв от този деликатесен продукт - жабешкото месо. Така според специалистите Беларус може да си осигури значителни валутни постъпления от износ на жабешко месо, предимно за Франция, ако бъде развито промишлено отглеждане на тези земноводни, смятат от отдела за мониторинг и кадастър на животинския свят в Научнопрактическия център по биоресурси на Националната академия на науките на Беларус. Според специалистите ресурсите по развиване на производството и преработката на жабите няма да са много големи. В Беларус се срещат 3 вида зелени жаби: езерната - Rana ridibunda, речната - R.lessonae, и ядливата - R.esculenta. И трите вида жаби стават за ядене и с много голям успех се използват в националните кухни на много държави.
Но икономически най-изгодно в промишлени мащаби за износ и за вътрешно потребление е да се отглежда езерната жаба. Тези земноводни достигат на дължина 20 см при тегло 1,5 кг. В Беларус не се срещат толкова големи екземпляри, но 15-сантиметрови жаби, тежащи 0,5 кг, не са рядкост, обосновава се учените.
Най-важното: Промишлено жаби могат да се отглеждат заедно с риба. При това без каквито и да било допълнителни разходи.
Според специалисти популацията от езерна и други зелени жаби в рибовъдните стопанства са от полза и за самото рибовъдство, тъй като през пролеттта и лятото жабешките попови лъжички съставляват значителна част от дажбата на много видове риба. А земноводните не причиняват никаква вреда на самото рибовъдно стопанство, тъй като малките рибки не влизат в менюто им. Основна храна на жабите са околоводните безгръбначни организми: членестоноги, мекотели и червеи, които те улавят най-често на сушата.
И накрая не бива да се подминава фактът, че в някои западноевропейски страни цената на килограм жабешко месо e 30 евро.
Коментари