Преработваме и изнасяме 12 вида ядливи гъби, информира Юлиян Колев, председател на Асоциацията на преработвателите на диворастящи гъби и плодове, предаде "Фокус". Колев уточни, че освен пачият крак и манатарката, в групата на така наречените търговски гъби попадат челядинка, булка гъба, майска гъба, режийка, тръбенка.
„Продаваме на 100% горските гъби в страните от ЕС и Швейцария. Изнасяме диворастящи гъби в Италия, Испания, Швейцария, Австрия, Холандия и други. Това са страни, в които хората могат да си позволят да консумират този качествен продукт, защото той е и скъп“, коментира Колев.
Той каза също, че в България се увеличава консумацията на манатарки. „Доста от заведенията ги предлагат. Тези ресторанти се снабдяват по малко неясен начин, защото всеки си мисли, че може, когато има гъби, да набере 20-30 или 50 килограма, да ги замрази в домашен хладилник и след това да ги даде на някой близък в някой ресторант да ги предлага на клиентите“, каза също Колев. Според него този момент действително се нуждае от повече контрол.
Коментари