Най-подходящото време е след втората половина на февруари
Чесънът е студоустойчива, светлолюбива и влаголюбива зеленчукова култура. Тъй като издържа на ниски температури, може да се засажда още рано през пролетта.
Чесънът традиционно се отглежда във всяка любителска градина.
У нас се реколтира два вида чесън - зимен и летен. Обикновено зимният чесън се засажда в средата на октомври. Предназначен е главно за консумация в зелено състояние през пролетта.
Летният чесън се отглежда за производство на луковици, които могат да се съхраняват трайно до пролетта.
Най-добре се развива на структурни, плодородни и добре аерирани почви. Към влагата в почвата чесънът има по-високи изисквания през периода на формиране и растеж на листната маса.
Най-добри предшественици на чесъна са бобовите култури, дини, пъпеши, домати, пипер, краставици и др. Чесънът не понася монокултурно отглеждане и на същото място идва чак след 4-5 г.
Скилидките на летния чесън се засаждат през втората половина на февруари. Основната обработка на лехата се прави през есента, след прибиране на предишната култура, на дълбочина 20-25 см.
Ако не е извършено торене с основната обработка, се внасят добре разложен оборски тор (не понася пресен оборски тор), фосфорни и калиеви торове. За площ от 1 кв. м се препоръчва торене с 40-50 грама суперфосфат, 40-50 грама амониева силитра, 10-20 грама калиев сулфат.
Преди сеитбата на чесъна се извършва плитка обработка на дълбочина 10-12 см, при която се оформя и лехата.
Непосредствено преди сеитбата скилидките на чесъна се отделят внимателно и сортират. Засаждат се здрави скилидки на разстояние 9-10 см в реда, на дълбочина 5-6 см.
След засаждането площта се заравнява с дъска или с гребло. При нормални условия чесънът пониква след 10-15 дни. През вегетацията основните грижи са окопаванe (1-2), плевене и при необходимост - борба с чесновата муха.
Летният чесън се прибира обикновено през първата половина на юли - растенията пожълтяват, а стъблата - омекват. Луковиците се изваждат, изсушават и прибират на сухо и проветриво място. При правилно съхранение луковиците на летния чесън се запазват до пролетта.
Борбата с чесновата муха е задължителна
Чесновата муха напада чесъна и лука, засадени през есента. Тя излиза през февруари - март, когато времето е слънчево и тихо при температура 1 градус на 5 сантиметра дълбочина в почвата.
Борбата се води срещу мухата, като се пръска първо през февруари, а следващите две пръскания се правят през 10 дни. Използва се един от следните продукти за растителна защита: нуреле Д - 7 мл за 100 кв метра, вазтак - 5 мл за 100 кв метра, карате 2,5 ЕК - 5 мл за 100 кв метра, децис 2,5 ЕК - 5 мл за 100 кв метра и др.
Действа силно срещу бактерии
Чесънът съдържа витамини - А,В1,В12,С, минерали - желязо, фосфор, германий, биоактивни съставки, най-важната от които е алицинът, на която се дължи антибактериалното му действие.
Има широко приложение в народната медицина като имуностимулатор, а също и като природен антибиотик срещу вируси, бактерии и гъбички. Той е добре познат като ефикасно средство против острици и други чревни паразити.
Чесънът регулира сърдечната дейност, поддържа еластичността на кръвоносните съдове, предотвратява тромбоза, намалява холестерола в кръвта, помага за регулиране на артериалното налягане, понижава кръвната захар.
Коментари