Катъкът е млечнокисел продукт, но е солен, по-вкусен и по-богат на сухо вещество от останалите.
Оригиналният катък се приготвя от овче мляко получено в края на лактационния период, когато водното съдържание на млякото е понижено, а са се увеличили мазнините, белтъчините и солите.
Издоеното мляко се прецежда 1-2 пъти през марля и се вари на водна баня (съдът с млякото се слага в друг по-голям съд с вода, която трябва да достига до половината от височината на съда с млякото). Това се прави, за да не загори млякото и да придобие неприятна миризма.
Варенето трябва да става на бавен огън в продължение на половин до 1 час, докато се изпари около 1/7 до 1/3 от водата. По този начин може да си направите катък и от другите видове млека, но тях трябва да ги варите по-дълго време, за да се сгъстят
След като млякото се охлади до 40° се прибавя половин чаена лъжичка сол на литър мляко. Добавя се и половин лъжичка закваска от кисело мляко, а още по-добре една бучка (50 до 100 г) бяло саламурено сирене. След това се оставя на стайна температура за 24 часа, а после се съхранява в хладилник.
Коментари