За да издържат по-дълго време листата от върба, бреза, липа, топола и други, трябва

отдолу да положите слой старо сено

или слама за по-добра вентилация.

Такива листа, понякога дори зелени, все още съдържат 25-30% хранителни вещества. Но основната им стойност са микро- и макроелементите. Например

козите с готовност ядат тези

листа в малки количества,

но трябва да се уверите, че не са мухлясали.

В диетите на кози от влажни фуражи
най-добрата слама е грах, леща, бобови растения, боб, както и пролетни зърнени култури . Трябва да се има предвид, че сламата от зимни зърна се яде слабо от козите. За по-добра смилаемост на сламата тя трябва да бъде натрошена, калцинирана, на пара и ароматизирана с концентрати.
Най-често срещаният

метод за обработка на слама

за хранене е нарязването.
Сламени резници (2–3 см дълги) се навлажняват с топла солена вода (500 г сол за 10 кофи вода) и се държат в дървена кутия до 18 часа, след което се ароматизират с концентрати или грудки. Хранителната стойност и смилаемостта на такава слама рязко се увеличават. Не се препоръчва обаче да съхранявате накиснати резници.