Започваме „от далеко, за да ни е леко"

Някой може би ще каже, че още е рано да мислим за новогодишната трапеза, но всяка добра домакиня знае, че мине ли Никулден, време е да планираме празничната нощ.

Нова година е немислима без шампанско, плодове, ядки, хапки, редени салати и още куп кулинарни изкушения. А празничното меню трябва да съответства на „вкусовете" и вида на животното, под чийто знак ще премине цялата следваща година. Според китайския хороскоп 2025 г. ще бъде годината на Зелената дървена змия.

За щастие змията се смята за месоядно животно и съответно няма големи ограничения за ястията, които ще сложите на масата. Желателно е да включите месо, риба или яйца. Без съмнение гостът на Новата година ще оцени и неочакваните комбинации от месни и рибни продукти в предястията и салатите.

Специален „шик" са ястия, с формата на змия, пръстен или спирала или новогодишни атрибути (коледно дърво, гирлянди или топки за елха).

Бургер „Елхичка" 

Необходими са ви: за всеки бургер - 2 филии препечен хляб, 2 листа маруля, 1 резен сирене, 50 г прошуто, 20-30 г масло, горски плодове за украса, коктейлна дървена клечка за канапето.

Приготвяне: Със звездовидни формички за сладки с различен диаметър направете 5-6 фигурки от хляба и ги намажете с мекото масло. Отрежете плътната част на измитите листа маруля. Нарежете шунката на тънко.

На коктейлната пръчка за канапето нанижете съставките: най-голямата „звезда" от хляба, част от листа от маруля, сгъната като хармоника и 1-2 резена прошуто. Повторете нанизването от големи „звезди" към малки, като ги редувате с останалите продукти в посочения ред.

Направете върха на коледната елха от парче кашкавал. Поставете бургерите в чиния за сервиране и украсете с горски плодове, имитиращи коледна украса.

Закуска „2025" 

Продукти: за една порция - 3 малки кръгли хлебчета, 1-2 резена колбас, 1-2 резена шунка, меко сирене, зелена салата, свежи зелени подправки и маринован джинджифил за украса.

Приготвяне: Оставете едно хлебче настрана. Останалите нарежете напречно на няколко тънки филийки. От всяка изрежете по 1-2 триъгълника и ги намажете с меко сирене.

Постелете чиния за сервиране с листа от маруля. В единия край на чинията поставете цялото симидче - това ще бъде „главата" на змията. Зад главата наредете триъгълниците, като оформите „тялото" на змията.

Изрежете триъгълници и от мекия колбас и шунката, които съвпадат по размер с формите от хляба. Поставете ги върху филиите, като редувате салама и шунката.

Направете „очи" и „език" за „змията" от джинджифил и ги прикрепете към хлебчето, което имитира глава.

Гарнирайте с билки и сервирайте.

САЛАТИ

Салата „Змия" 

Ще ви трябват: 1 кг салата по избор, 6-7 варени жълтъка, 100-150 г пресни зелени подправки, 2 средно големи маслини без костилки, парче маринован джинджифил.

Приготвяне: Поставете салатата в чиния за сервиране, оформяйки „змия". Леко намажете повърхността на салатата с майонеза, след което поръсете със ситно настъргани жълтъци. Украсете „страните" на змията със ситно нарязани билки. Направете „очи" от маслините и „език" от джинджифил.

С месо и зелен фасул 

Продукти: за салатата - 300 г зелен фасул, 200 г варено месо по избор, 100 г суровопушен колбас, 1 варен картоф, 1 морков, 1/2 глава червен лук;

за соса – 130 мл прясно мляко с висока масленост, 50 г масло, 1 суп. лъж. брашно, по щипка сол и индийско орехче, смес от провансалски билки и вода (по желание); за украса - сурови зеленчуци и билки.

Приготвяне: Нарежете зеления фасул и го сложете в дълбока купа. Нарежете останалите зеленчуци, както и месото и колбаса на малки кубчета и добавете към боба.

Разтопете маслото в тиган и пресейте в него брашното. Запържете на слаб огън за минута и постепенно добавете млякото. Разбъркайте до гладкост, добавете сол и индийско орехче, смес от провансалски билки и ако сместа е твърде гъста, сипете малко вода. Покрийте с капак и оставете соса да къкри на слаб огън, докато консистенцията се сгъсти.

Охладете леко и овкусете салатата със соса. Разбъркайте добре и с помощта на сладкарски рингове оформете предястието в плоска чиния. Гарнирайте с пресни зеленчуци и ситно нарязани билки.

Ако не харесвате много зелен фасул, можете да го замените с пресен или предварително размразен зелен грах.

С рибна или месна консерви 

Ще ви трябват: 100 г консерва (риба или месна), 100 г варени картофи, 100 г варени моркови, 50 г твърдо сирене, 2 варени яйца, сол, смлян черен пипер и майонеза на вкус, за украса - червен хайвер и билки.

Приготвяне: Картофите, твърдото сирене и морковите се настъргват на едро ренде. Овкусете зеленчуците със сол и черен пипер. Отделете белтъците от жълтъците и ги настържете отделно. Намачкайте консервата с вилица.

Поставете ринг върху чиния за сервиране и наредете салатата на слоеве, като по желание всеки пласт намажете с майонеза. Редът на слоевете е картофи, консерва, сирене, белтъци, моркови, жълтъци.

Отстранете формовъчния пръстен от салатата и украсете.

Зеленчукова салата с телешки език и ябълки
Продукти: 300 г варен телешки език, 100 г твърдо сирене, 1-2 краставици, 1-2 домата, 1 ябълка, 1/2 глава лук, 2 суп. лъж. майонеза, 2 суп. лъж. сметана, сол на вкус.

Приготвяне: Нарежете месото на кубчета и го сложете в купа. Зеленчуците и ябълката се нарязват произволно и се разпределят върху месото. Посолете леко, но не ги смесвайте.

Разбъркайте сметаната с майонезата и полейте салатата с този дресинг.

По желание може да замените телешкия език със свински.

С пиле и крутони

Продукти: 300-350 г варени пилешки гърди, 180-200 г консервирана царевица, 30-50 г магданоз, 5-6 филийки хляб, 1-2 скилидки чесън, 2-3 суп. лъж. майонеза, 2 суп. лъж. растително масло, сол, смес от билки, смес от пипери и червен пипер на вкус, настърган кашкавал за украса.

Приготвяне: Нарежете хляба на малки кубчета и запържете в растително масло до златисто кафяво, като разбърквате. Добавете нарязан чесън, сол и всички подправки. Прехвърлете в купа за салата.
Пилешките гърди също нарежете на кубчета и добавете към крекерите. Прибавете царевицата и ситно нарязаните зеленчуци. Овкусете салатата с майонеза, разбъркайте и добавете сол и подправки, ако е необходимо. При сервиране украсете с тънки резени кашкавал.

Магданозът в салатата може да бъде заменен с листна целина, девисил или кориандър.

Със задушено месо и спанак 

Необходими са ви: 300 г задушено месо, 200 г твърдо сирене, 3-4 варени яйца, 1 ябълка, 2-4 суп. лъж. майонеза, 1 суп. лъж. соев сос, 1 ч. лъж. мед, шепа грозде, спанак, синьо сирене и орехи за украса.

Приготвяне: Твърдото сирене се настъргва на едро ренде и се поставя в кулинарен ринг върху плоска чиния за сервиране. Задушеното месо се намачква с вилица и се разпределя върху кашкавала. Намажете с майонеза.

Яйцата се настъргват на едро ренде и се прехвърлят върху месото. След това (по желание) отново намажете салатата с майонеза. Поставете спанака отгоре, така че да покрие напълно слоя отдолу. Нарежете ябълката на тънки филийки, нарежете шепа грозде на части. Украсете ринг салатата с резени ябълка, грозде, парченца синьо сирене и смлени орехи.

Смесете меда със соевия сос и с този дресинг залейте равномерно салатата.

С морски дарове и черни маслини

Продукти: 300-400 г варени морски дарове, 100 г солена червена риба, 100 г черни маслини без костилки, 100 г меко сирене, 8-10 пъдпъдъчи яйца, 1 консерва царевица, майонеза, лимонов сок, сол и подправки на вкус, пресни зеленчуци и билки за украса.

Приготвяне: Нарежете морските дарове по желание и ги поръсете с лимонов сок. Прехвърлете върху плоска чиния, като придадете на бъдещото предястие новогодишна форма. Отгоре се поставят настърганите сварени яйца. Поръсете със сол и подправки, намажете с майонеза. След това се нарежда царевицата, а върху нея - резените маслини и произволно нарязаното меко сирене. Отново поръсете салатата със сол и подправки, намажете с майонеза. Отгоре се нарежда червена риба, нарязана на малки кубчета. Напълно покрийте салатата с нарязани билки и гарнирайте с пресни зеленчуци.

ПЪЛНЕНИ ЗЕЛЕНЧУЦИ И ЯЙЦА

Домати със сирене 

Опитайте се да комбинирате различни видове сирена, става уникално вкусно.

Продукти: 10 средно големи домати, 200 г твърдо сирене или кашкавал, 150 г бяло сирене, 2 скилидки чесън, пресни зелени подправки, майонеза или сметана на вкус.

Приготвяне: Отрежете горната част на доматите, като капачета, и с лъжица изгребете пулпата. Настържете кашкавала, а чесъна и пресните зелени подправки наситнете. Прибавете ги към бялото сирене и разбъркайте старателно. Ако е необходимо, прибавете майонеза или сметана, за да получите нужната плътност. С получената смес напълнете доматите.

Чушка с топено сирене 

За да изглежда масата още по-празнична, изберете чушки в различен цвят.

Продукти: 3 чушки, 300 г топено сирене, 3 яйца, връзка свежи зелени подправки, майонеза, чесън.

Приготвяне: Сварете и охладете яйцата. Настържете ги заедно с топеното сирене. Нарежете на ситно зелените подправки и чесъна. Смесете продуктите и прибавете майонеза. С получената смес напълнете плътно чушките. Поставете ги в хладилника за 1-2 часа и след това ги нарежете на филии.

Гъби с рикота и домат 

Продукти: 12 гъби, 300 г рикота, 100 г спанак (2-3 замразени таблетки), 50 г пармезан, 2-3 скилидки чесън, сол и подправки.

Приготвяне: Накълцайте спанака и го смесете с рикотата, чесъна, солта и подправките. С получената смес напълнете гъбите и покрийте с пармезан. Печете 15-20 минути във фурната на 180 градуса.

Яйца с краставици 

Продукти: 8 яйца, 150 г краставици, 1-2 суп. лъж. гъсто кисело мляко, сол и подправки.

Приготвяне: Сварете, охладете и разполовете яйцата. Жълтъците ги смачкайте с вилица и ги прибавете към настърганите краставици. Добавете киселото мляко и подправете. С получената смес напълнете яйчните белтъци.

РУЛА И РУЛАДИНИ

От червена риба и спанак 

Продукти: 500 г леко осолено филе от червена риба, 400 г топено сирене, 100 г крема сирене, 1 суп. лъж. майонеза, пресен спанак на вкус.

Приготвяне: Пасирайте с помощта на блендер измития и подсушен спанак до гладка каша, изцедете максимално отделилия се сок.

Намажете почистеното от кожата рибно филе с крема сирене, разпределяйки сместа на тънък слой по цялата повърхност.

Смесете топеното сирене със спаначеното пюре и майонезата. Трябва да се получи хомогенна смес, ако е необходимо, използвайте блендер. Върху крема сиренето разпределете сирено-спаначената смес и поставете филето в хладилника за 2-3 часа. След това го извадете, навийте на руло, нарежете на филии и го наредете в чиния.

Пълнено рибно руло 

Ще ви трябва: 1 средно голяма щука без глава, 1 морков, глава лук, скилидка чесън, 1 яйце, 70-80 г бял хляб, 50 г пресен или размразен зелен грах, 1 суп. лъж. растително масло, сол и подправки за риба, вода за накисване на хляб.

Приготвяне: Сварете пресния грах и предварително обелените моркови в подсолена вода. Отцедете и нарежете морковите на малки кубчета. Накиснете за кратко хляба във вода и го изстискайте. Запържете лука в растително масло, докато омекне.

Отстранете опашката от трупа на щуката, внимателно закачете кожата отвътре и я отстранете напълно от трупа. Внимателно запазете „чорапа".

Отделете филето от костите и го смесете на кайма, заедно с белия хляб. Добавете запържения лук, нарязания чесън и яйцето. Добавете сол и подправка за риба и омесете каймата до гладкост. Добавете нарязаните на кубчета моркови и зеления грах и отново разбъркайте внимателно.

Напълнете рибния „чорап" с кайма и го поставете в плик за печене, завържете с конец. След това пуснете рулото във вряща вода, варете в тенджера под капак за около час след завиране. Охладете (без натиск), извадете от опаковката и нарежете на филийки със средна дебелина. Поставете в чиния за сервиране.
Друг вариант за приготвяне на руло от риба, месо или птици е да го поставите във фурната в тава, намазана с растително масло и да изпечете до готовност при температура 170-180°C.

Пилешка руладина 

Ще ви трябват: пилешка гърди, 1 глава лук, 1-2 скилидки чесън, 100 г варени гъби, 2 яйца, 3-4 суп. лъж. прясно мляко с висока масленост, 2 суп. лъж. растително масло, 1 ч. лъж. желатин, сол и подправки на вкус, вода за варене на костите.

Приготвяне: Внимателно изрежете месото от пилешките гърди, така че да запазите целостта на месото, заедно с кожата. Поставете костите в тенджера и добавете студена вода, така че да ги покриете напълно. Оставете да заври, като отстранявате пяната. Посолете бульона, добавете подправки, покрийте с капак и оставете да къкри на слаб огън, докато готвите рулото.

В тиган с големината приблизително на филето загрейте олиото и добавете ситно нарязания лук. Запържете до полуготовност, след което добавете гъбите, нарязани на малки кубчета. Запържете като разбърквате до готовност на лука.

Докато сместа се пържи, разбийте яйцата с млякото до хомогенност, като добавите малко сол. Сипете получената смес в тигана с гъбите и лука и запържете омлета под капак до готовност, като регулирате температурата. Изключете котлона и охладете омлета.

Поставете филето върху дъска за рязане с кожата надолу, покрийте го със стречфолио и леко начукайте. Отстранете фолиото и натрийте филето със сол и подправки, поръсете с наситнен чесън.

Изключете котлона с бульона и налейте около 100 мл в чаша. Поставете чашата в купа със студена вода, за да охладите бульона по-бързо. Сипете желатина в чашата с бульона и разбъркайте добре. Изчакайте 20 минути, разбъркайте отново и с тази смес намажете пилешкото филе от всички страни, без да го обръщате.

Разпределете омлета върху филето и го навийте на руло. Поставете в плик за печене и завържете с връв. Поставете в тенджерата с бульона, като при необходимост се долива вода, колкото да покрие напълно рулото.

Гответе на умерен огън под капак, за около час след завиране. Извадете, прехвърлете в дълбока купа и го притиснете с подходяща тежест. Оставете за няколко часа (или още по-добре цяла нощ) на хладно място. След това отстранете тежестта, извадете рулото от съда и отстранете опаковката. Нарежете на средно дебели филийки и подредете в чиния за сервиране.