Отглеждането на животните в общо стадо, без да се отчита периода им на развитие, води до намаляване на млечната продуктивност, висока себестойност на млякото и като правило е губещо стопанство.

В последните години се обръща особено внимание на разделното отглеждане на кравите с оглед физиологичното състоятие на животните - от отелване до отелване. Същността на метода е разделно хранене, отчитайки

физиологическите особености в конкретния период

Стадото е разделено, като се отчитат дните след отелването и дневната млечна продуктивност. В този смисъл се формират пет групи. В първата група, наречена

група на раздоя

се включват крави от шестия до стотния ден след отелването. През този период кравата дава от 65-70% мляко от цялата лактация. За първескините се създават оптимални условия, за да може към 40-50-ия ден да достигнат пика на млечна продуктивност. Храненето на животните през този период е най-силно, за да не се получи намаляване на живото тегло и достигане към 40-50 ден пик на млечната продуктивност.

Към 80-90-ия ден апетитът на кравите намалява, необходимостта от обилно хранене отпада и животното приминава във втората група. В тази група се

включват кравите от 100 - 305 ден от началото на лактацията

с дневен надой 15-25 л. През този период не трябва да се допуска намаляване на млеконадоя повече от 9 на сто. Това изисква постепенно намаляване на концентрираната храна.

Третата група включва също крави от 100-305 ден от началото на лактацията, но със дневен надой по-малък от 15 л. При тези животни освен необходимото за кравите от втората група, допълнително се прави

профилактика за мастит и увеличаване на теглото

В края на периода започва подготовка за сухия период. Преминава се на нискокалорична храна, което естествено води до намаляване на млечната продуктивност. За намаляване на надоя може да се пропусне едно доене. На 305-ия ден се провежда последно доене.

Четвъртата група включа животните от 45 дни до отелването. В този период целта е

да не се допусне трудно отелване в резултат на излишно угояване

В първите 25-30 дни се изключва концентрираната храна, а в края на периода животното постепенно се подготвя за хранене като при първата група. Постепенно се увеличава концентрираната храна. Провеждат се профилактични мероприятия за предотвратяване на мастит. Особено внимание се отделя и на увеличаване на получаваните минерални вещества.

Петата група включва кравите

от 15 ден преди раждането до 5 ден след отелването

Животните постепенно преминават към храненето на първата група. Главната задача е да може кравата сама да се отели и за първите 1,5 -2 часа, да напои новороденото с коластра - природен имуноглобулин. Коластрата се получава само при първото доене и трябва обезателно да бъде от здрава крава.

Гледането на млечните крави, отчитайки отделните физиологични групи, ще оздрави стадото, ще повиши млечната продуктивност, ще подобри възпроизводството на стадото, ще намали икономическите разходи.