Нападнатите растения не могат да се съхраняват

Безспорно в края на сезона зелето властва в любителските градини. Много от градинарите предпочитат да го държат до последно в лехите, тъй като така по-лесно го запазва.

Тези, които искат да съхранят зеле по-продължително време, трябва да знаят, че културата се напада от доста болести както в градината, така и по време на съхранението.

Най-опасните видове са бяло и сиво гниене.

Бяло гниене

          

Започва с пожълтяване и загниване на листата. Постепенно заразата преминава и по вътрешните листа и може да обхване цялата глава.

Нападнатите тъкани омекват и изгниват. По-късно се покриват с плътен бял налеп.

Сиво гниене

По най-старите листа се образуват едри кафяви петна, който при влажно време се покриват с пепеливосив налеп. Заразата продължава до вътрешността на глава.

Съхраняват се здрави зелки

Подходящи са само късните сортове

Може да запазите зеле чак до началото на март, ако оставите здрави глави. А ето и основните изисквания, на които трябва да отговарят:

Съхранява се зеле от късни сортове.

Избират се средни по размер глави, които са нито много свити, нито много рехави.

Не се оставят зелки, които са механично повредени, или видимо нападнати от болести или неприятели.

Препоръчително е зелките да се изскубят с корените. Главата се остава с всички обвивни листа, освен най-старите, които със сигурност не са в добър вид. Част от кочана се изрязва, като трябва да е дълъг 7-8 см.

По този начин оставеният корени и кочан продължават да хранят зелките по време на съхранението.