Земната ябълка е позната под много имена - топинамбур, йерусалимски артишок или гулия. Тя е многогодишно растение, което има цветове подобни на слънчогледа, но с по-дребни листа и по-малки пити. На височина стъблото може да достига до 4 м. При нашите климатични условия цъфти късно и не прави семена.

Растението образува много клубени, които приличат на картофите, но са с неправилна форма.

Земната ябълка се употребяват за храна на хора и животни. Съдържа въглехидрати, богата е на витамините В1 и С, а също на фосфор, желязо и др.

Срещат се няколко вида, чиито клубени са с различна окраска - бяла, жълта и червена.

Особености при отглеждането:

Със сигурност земната ябълка е сред най-лесните култури за отглеждане. Изискванията й не са големи, затова може да се засажда в по-сухи месторастения и на по-бедни и песъчливи почви.

Растението се размножава чрез клубени. Те могат да се засаждат както през есента, така и през пролетта. Земната ябълка може да остане на едно място няколко години поред. Засаждането се извършва на разстояние 60-70 см между редовете и на 30-40 см вътре в реда, дълбочина е около 10 см.

Обработката на почвата и торенето са като при картофите.

След поникването се правят две окопавания. С тях се премахват плевелите и се загърля стъблото.

Клубените се изваждат късно през есента или рано напролет. Те издържат на студ и се съхраняват по-лесно и по-продължително от картофите.

Земната ябълка почти не се напада от болести и неприятели.

Напомняне!

Ограничавайте броя на растенията, тъй като те много бързо се размножават и могат да завладеят огромни площи. След земната ябълка, задължително засадете култури, които редовно се окопават, за да премахнете остатъците от коренищата й.

Сьомга на канапе от топинамбур

Продукти: 5 големи клубена топинамбур, 500 мл сметана за готвене, 5 парчета сьомга, зелен фасул, супена лъжица олио, морска сол, черен пипер, бучка масло, нарязан копър, лимон.

Начин на приготвяне: Нарежете топинамбура на тънки филийки и ги поставете в намазнена тава. Овкусете ги със сол и черен пипер. Залейте със готварската сметана. Печете в продължение на около 40 минути, докато печивото придобие златист цвят.

Сьомгата се приготвя на тиган с масло и сол. Овкусява се с копър и лимонов сок.

Сервира се като от запеканката се оформя канапе, върху което се поставя сьомгата, а за гарнитура зелен фасул.