Като се започне през февруари, рязането трябва да приключи до началото на напъпването или преди започването на сокодвижението на лозите и асмите.

Винаги се започва с по-студоустойчивите сортове като Каберне Совиньон, Мерло, Мискет отонел или Мискет червен.

Резитбата на десертните сортове може да се остави за малко по-късно.

Пак напомняме, че не се реже само в дни, когато температурата е под 5 градуса.

Резитба не се пропуска, защото стъблото се удължава и се развиват пъпки по върховете на едногодишните пръчки.

Пропусната резитба води до раждане на много на брой, но малки гроздове с недобро качество.

При резитбата се определя колко леторасти ще оставим да се развиват на една лоза.

Целта е да придадем на лозата форма, която ни помага да я опазваме по-късно от болести и неприятели.

Трябва да се оставят леторасти, които равномерно са разпределени в пространството, не се препритат, а всички те се огряват от слънцето и се проветряват.