Питате-научавате

Как се обработва младо лозе?

изпрати ни въпрос до редакцията Красимира Кирилова от Вълчидръм

ОТГОВОР:

Обработката на почвата в новосъздаденото лозе предимно се състои в разрохкването на дълбочина 15 до 18 см непосредствено след засаждането. През вегетацията се извършват от 5 до 6 окопавания /култивирания/ на междуредието на дълбочина 8-12 см и 4-5 ръчни окопавания на редовата ивица. Броят на летните обработки трябва да съобразите със заплевеляването и влажността на почвата - при силни засушавания те трябва да се сведат до минимум.

ПЪРВАТА ГОДИНА...

През първата година поддържането на почвата чиста от плевели може да се постигне и чрез механизирана обработка на кръст /при наличие на тракторче/ и окопаване на ръка само около лозичките. През есента се извършва есенна дълбока обработка на дълбочина от от 20 до 25 см с едновременно загребване на лозичките.

ВТОРАТА ГОДИНА...

През пролетта на втората година се извършва окопаване на 14-16 см с едновременно заравняване и отгребване на младите лозички под спойката, за да се изчистят всички росни и плитко разположени корени.