Читателят разяснява
Как да се измери сокът от грозде
Изберете уреда, които смятате за най-полезен
Наскоро на страница 6-та показахме снимка на рефрактометър. Това е уред за измерване съдържанието на сухо вещество в течни продукти, написа ни веднага нашият читател инж. Владимиров. Ако се измерва сок от грозде, то от показанието отчетено с рефрактометъра, трябва да се извадят две единици и с приблизителна точност ще се получи захарното съдържание в гроздовия сок, казва той.
Уредът предизвика интерес сред вас. Читателят разяснява рефрактометъра. Той измера от 0 до 32% сухо вещество
Показаният прибор представлява ръчен рефрактометър с обхват на измерване от 0 до 32%СВ (сухо вещество). Това е хубав, но скъп прибор за домашно използване.(Последният път го закупих от фирма "Хромсервиз" - Русе за 125 лв.през септември 2008 г.).
Приборът измерва коефициента на пречупване на светлината, преминала през разтвора. Има просто устройство - призма, върху която се нанася капка от разтвора, покрива се с капачето и се наблюдава срещу светлина. Приборът е предназначен за полеви условия, но се използва в промишлеността. Резултатът се отчита с точност до 1%.
ПО-ТОЧЕН Е УНИВЕРСАЛНИЯТ РЕФРАКТОВЕТЪР
Той има две призми, между които се притиска тънък слой от изследваната течност. Под призмите е разположено огледало за насочване на светлината. Скалата му има деления през 0,5% в интервала 0 - 50% и 0,2% в интервала от 50 - 85% СВ.
Тъй като в сокът на гроздето освен захари (глюкоза и фруктоза) се съдържат и други вещества (незахари), за които се предполага че са около 2% от отчетения резултат, те се изваждат, и този получен вече резултат е съдържанието на захар в гроздовия сок.
ПОЛЗВАЙТЕ АРЕОМЕТРИ
Аз предлагам на любителите за домашни условия да ползват ареометри - захариметри. Принципът на действието им е основан на закона на Архимед. Когато потопения в течноста ареометър се намира в равновесно състояние, това означава, че масата му е равна на масата на течноста, намираща се в обема, зает от потопената част на ареометъра. Тяхната скала е разработена, така че показва вместо относителната плътност направо тегловния процент захари в изследвания разтвор (гроздов сок).
Измерването трябва да се извърши при температура 20 градуса С. За да се избегнат грешки трябва да спазим следните условия:
гроздовият сок да се налее във вертикално поставен цилиндър - да няма мехурчета въздух.
преди измерване ареометърът да се почисти старателно - да се измие със сапун и вода, след което да се избърше внимателно с кърпа напоена със спирт.
Ареометърът се потапя внимателно, така че да не се допира до стените на цилиндъра, а за да се получи правилна форма на менискуса, трябва да се потопи малко по-дълбоко от равновесното положение и да се остави да изплува.
В магазинната мрежа се намират и ареометри за измерване на алкохолнота съдържание (спиртомери) и ареометри-денсиметри за измерване относителната плътност.
Накрая искам да споделя че съм редовен ваш читател, научавам от Вас нови неща, които използвам в практиката си на любител - експериментатор в овощната и зеленчукова градини и лозето. Ще се радвам, ако съм бил полезен. С поздрави! Владко Владимиров
Коментари