Хей, градинари! Сетихте ли се да пооформите и подмладите билките в градината преди да са се събудили за активен растеж? Знаете ли, че с ножицата можете да направите чудеса, особено за застаряващите лавандулови, розмаринови и други ароматни храсти? Основно предимство на резитбите при билките и подправките е, че ги прави по-продуктивни, здрави и ароматни.

Наред с другите аспекти на отглеждането им и тук е важен балансът. Прекаляване с грижите или ножиците няма да даде задоволителни резултати.

Петте най-важни предимства на резитбите:

• Билковата градинка ще дава обилен урожай при правилни грижи, но и ако растенията се подрязват редовно.

• Стимулира се развитието на нови клонки и стъбла, а и се предотвратява цъфтежът, който изисква много енергия.

• Поддържа се желана форма, подобрява се общата циркулация на въздуха, пести се място.

• Периодичното подрязване позволява консумация в свежо състояние, както и добри количества запаси (замразени или изсушени билки).

• Има възможност за вкореняване на резници за лесно и бързо размножаване.

Ножицата, както всеки инструмент,

си има плюсове и минуси

Същото важи и за самата процедура по подрязване на растенията. Излишни и много силни резитби не завършват добре в повечето случаи. Никакви резитби – също.

Най-добрият подход и правило номер 1 е да не се реже повече от една трета от надземната маса на един път.

При билките разграничаваме само 2 основни вида резитби - пензиране (слаба) и отстраняване на голяма част от зелената маса, заедно със стъблата (силна). Пензирането представлява отстраняване само на растежния връх и стимулира разклоняването. Силната резитба се налага предимно при застаряващи храсти.

Видът резитба зависи най-вече от самото растение, растежните му сили и целите на градинаря.

Стъблата на растения като босилек, стевия, мащерка, мента, маточина, риган и други вдървеняват само в основата. Някои от тях са едногодишни и растат бързо в рамките само на един сезон. При тях е

най-удачно да се прилага пензиране,

а в края на сезона, преди да загинат,

да се прибере цялата надземна маса

През пролетта и лятото за консумация в свежо състояние се използват само връхчетата на стъблата с най-младите и свежи листенца. С други думи, пензирането се извършва така или иначе и може спокойно да става и без инструменти. От растението се отнемат връхни части с една или няколко двойки листа. Именно в тях се съдържат най-много полезни биологично активни вещества. Самият отрез трябва да е над възел с оформени листни пъпки или странични разклонения. Старайте се да отнемате връхчета равномерно от цялото растение.

Розмарин, лавандула, мащерка, дафинов лист са само една малка част от всички лечебни растения, чийто стъбла вдървеняват. Те са многогодишни, лесни за отглеждане и изискват малко по-силни резитби. Такива се прилагат обикновено в началото на топлия сезон.

Младите стъбла са най-ценни и тук

В интерес на истината тези билки могат да минат и без никакви резитби. Но, за да се поддържат формата и размерите им, се налагат. Освен това кой отглежда растения без да се възползва от полезните им качества?

Режете смело сега, за да се радвате на разкошни и силни растения през останалата част от годината. Всички правила на овощарството са в сила и тук. Преплетени и болни стъбла се отстраняват своевременно. „Короната" на растенията трябва да е съразмерна и съобразена с естествената форма. Циркулацията на въздуха е от особено значение за здравословното състояние.

Не е препоръчително да пречите на цъфтежа, защото се нарушава цикъла на развитие. Не се препоръчват силни резитби и в края на сезона.