Тропически плод, чиято цена е около 3,75 долара, набира популярност заради потенциалните си ползи за здравето. Известен е с ярката си розова или жълта кожа със зелени люспи, а вътрешността с ярко бяла или розово месеста част на с черни семена се отличава с хранителния си профил. Питая, известна още като драконов плод!
Harvard Health подчертава, че драконовият плод е богат на антиоксиданти, като витамин С и селен, които могат да помогнат за смекчаване на възпаленията. Диетите с високо съдържание на богати на антиоксиданти продукти се свързват с намален риск от сърдечни заболявания, диабет и някои видове рак. Една порция от 3,5 унции драконови плодове съдържа приблизително 82 калории, 14 mмг магнезий, 206 г калий и 2 г фибри. Д-р Тереза Фънг от Харвардското училище за обществено здраве „Т. Х. Чан" подчертава ролята на разнообразяването на приема на плодове, като заявява: "Ако това накара хората да ядат повече плодове, аз казвам: давайте!"
Д-р Фънг препоръчва и замразените драконови плодове за по-голямо удобство, като отбелязва: "Замразените драконови плодове се събират точно в пика им и се замразяват веднага. Да не говорим, че всичко е почистено и обелено, така че тази работа е свършена за нас."
Произхождащ от южните части на Мексико и Централна Америка, драконовият плод вече се отглежда в световен мащаб. Джойс Прескот, диетолог в Кливландската клиника, споменава съдържанието на фибри, които подпомагат здравето на стомашно-чревния тракт и сърдечносъдовата система. Тя допълва: "Заради това, че е много полезно за здравето на хората, те могат да се хранят с плодове и зеленчуци: "Фибрите са и засищащи, което е полезно, ако се опитвате да отслабнете."
Плодовете действат и като пребиотик, насърчавайки растежа на пробиотиците, както обяснява Прескот. Това може да подобри храносмилането и да намали риска от рак на дебелото черво. Драконовите плодове могат да се консумират самостоятелно или да се добавят към салати, смутита, десерти или коктейли.
Коментари