Не се различават от обикновените, но придават красив вид на всяко ястие

Цветът на месото и кожата на картофите не е резултат от генно инженерство, а от „работата" на естествен пигмент. Какви са ползите за здравето от сините, червените и лилавите картофи, различава ли се вкусът им от обикновените?

Цветните картофи с нюанси от нежно розово до наситено лилаво все още не са много популярни сред градинарите и се възприемат по-скоро като нещо интересно и любопитно, а и трудно се намира посевен материал от тях. У нас се предлагат сортове, които са с червена кожица, а месото е в много по-светли тонове на червено.

Има и градинари, които не са чували за такива картофи, докато за други необичайно тъмните и ярки нюанси на пулпата неизбежно предизвикват недоверие към такъв „странен" цвят. Въпреки това, интересът към нови екзотични сортове постепенно се увеличава в целия свят, тъй като такива клубени изглеждат много впечатляващи, а по отношение на добива и вкуса те по никакъв начин не са по-ниски или лоши от обикновените картофи.

Характеристики

В цветните картофи няма нищо опасно и изкуствено - те са резултат от обикновена селекция, кръстосване на култивирани сортове картофи с техните диви сортове. Причината за наситения цвят на пулпата е повишеното съдържание на антоцианови пигменти, които между другото са доказано най-полезните антиоксиданти за човешкото тяло.

Тези вещества, които неутрализират окислителното действие на свободните радикали и по този начин предотвратяват развитието на различни заболявания, се съдържат в някои тъмно оцветени продукти - червени и сини плодове (боровинки, грозде, офика, касис, нар и др.), прясно изцедени сокове от тях, в червено вино и зелен чай, които се препоръчват да се консумират по-често от хора, които се грижат за здравето си. А сега има и още един източник на тези полезни вещества - цветните картофи!

Как да ги използвате

Методите за приготвяне на ястия от цветни картофи не се различават от тези на клубени с жълто, бяло или кремаво месо. Вкусът на такива картофи е съвсем обикновен. Вярно е, че клубените на някои червени сортове се характеризират с едва забележим аромат на джинджифил, а вкусът на лилавите картофи може да бъде по-богат, леко „орехов".

Сините, лилавите и червените картофи са подходящи за готвене под всякаква форма: те могат да бъдат варени, пържени, приготвени на пара, задушени, печени. Освен това от цветните клубени се правят вкусни палачинки, картофено пюре и чипс.

Важно е да запомните, че месестата част на някои цветни сортове картофи може до известна степен да промени цвета си по време на топлинна обработка. За приготвянето на салатата картофите с цветна месеста част трябва да се варят обелени за не повече от 20 минути в подсолена вода, а по-добре да се пекат на фурна (също обелени). Картофено пюре в наситен син или лилав оттенък или салата с червени картофени кубчета изглежда много впечатляващо - трябва да признаете.

Някои сортове картофи с цветно месо могат да се използват за производство на естествени хранителни оцветители. Те са безопасни за организма, тъй като са напълно натурални и не съдържат токсични вещества. А в някои азиатски страни дори се произвеждат козметика против стареене, при която се използват суровини от лилави картофи.

В някои страни се предлагат в една опаковка разнообразни сортове цветни картофи
В някои страни се предлагат в една опаковка разнообразни сортове цветни картофи