Между засяването на семена от домати и засаждането на растенията в градината има едно междинно звено, а именно пикирането на разсад. За да не навредите на растенията по време на презасаждането, а напротив, за да стимулирате растежа им, е необходимо да следвате някои правила, с които ще ви запознаем.

Пикирането е презасаждането на разсада от общ съд в отделни контейнери. По правило тази процедура се извършва, след като растенията имат 1-2 същински листа, тъй като в ранен стадий на растеж разсадът понася по-добре това преместване. При доматите този период настъпва приблизително 10-14 дни след поникването.

Запомнете, че е по-добре да пикирате разсада по-рано, отколкото по-късно. Важно е растенията да не прерастват. По принцип доматите понасят добре презасаждането, така че не е нужно да се притеснявате, че малките растения няма да се вкоренят на новото място. Напротив, доматите не обичат „сгъчкването", така че правилното и навременно преместване ще им бъде от полза.

Как правилно да се направи

  • Около 1-2 дни преди операцията спрете да поливате доматения разсад. Това е необходимо, за да не е твърде мокра почвата и разсадът да може лесно да се извади от нея, без да се повредят корените.
  • Доматените кълнове се повдигат внимателно с чаена лъжичка и заедно с почвата около коренчетата се прехвърлят от общия съд в нов с готовата почвена смес. В този случай предварително се прави отвор в почвата, достатъчно дълбок, така че стъблото на разсада да е почти изцяло в земята.
  • Добавя се почва до котиледонните листа, след което се уплътнява и се полива с вода със стайна температура.

Важно! За пресадените домати е подходяща същата почва, както и за засяване на семена, но е препоръчително да добавите комплексен минерален тор от 1 супена лъжица на 5 литра субстрат.

Друга практика:

Някои градинари успешно практикуват друг метод за пикиране на домати. Разсадът се полива един час преди операцията. След това съдържанието на съда внимателно се изтръсква върху работната маса. С пръчка растенията се разделят, след което се хващат за семеделните листа и се засаждат в отделни съдове. Почвата се уплътнява леко и се полива от спрей бутилка.

Внимание! Ако няколко семена покълнат в самостоятелни съдове, трябва да се остави само едно по-силно растение. В този случай второто не се изважда от почвата, а внимателно се отрязва с ножица или се отщипва с пръсти.

Ако има достатъчно място в контейнера за останалия разсад, той може да бъде оставен без презасаждане за момента.

Грижа за растенията

През първите 3 дни след пикирането температурата на въздуха в помещението, където се отглежда разсадът, се поддържа в рамките на 15-18°C през нощта и 20-23°C през деня. Когато разсадът се вкоренява (обикновено след 4-7 дни), температурата се намалява до 18-20°C през деня и до 15-16°C през нощта.

Приблизително 10 дни след преместването растежът на кореновата система на разсада се ускорява. По това време растенията се нуждаят от светлина (за предпочитане естествена). Препоръчително е също да ги „извеждате" навън при хубаво време за 20-30 минути на ден и постепенно да увеличавате времето, което прекарват на открито.

Освен това разсадът от домати се нуждае от торене. То се извършва веднъж на две седмици след навлажняване на почвата. За подхранване използвайте сложни торове или самостоятелно пригответе разтвор от 10 литра вода, 12 г калиев сулфат, 35 г суперфосфат и 4 г урея.

Прекомерната влажност може да доведе до развитие на някои болести, така че растенията се поливат обилно, но рядко. По време на поливането горният слой на почвата трябва да изсъхне.

До момента на засаждане на разсада в открита леха или оранжерия стъблата трябва да са с дебелина 1 см, а височината на растенията - около 30 см. Всяко трябва да има 8-9 листа и една цветна китка.