10 лесни за приготвяне рецепти

Картофените катми/палачинки, или както някои ги наричат кюфтета, са едно от най-успешните всекидневни ястия за тези, които постят. В тази си версия те са не по-лоши от класическите – лесни за приготвяне, вкусни и отговарят на всички канони.

Постни с лук 

Базова рецепта за универсални картофени палачинки за всички поводи.

Продукти: 500 г картофи, 1 глава лук, 1-2 суп. лъж. брашно или грис, 1 скилидка чесън, сол, подправки.

Приготвяне: Картофите и лукът се настъргват, чесънът се наситнява и всичко се смесва с брашното. Подправя се със сол и подправки. Можете да добавите малко нарязани зеленчуци или ароматни билки. Ако използвате грис, оставете тестото да престои 10 минути, за да набъбне.
Изпържете картофените палачинки в растително масло от двете страни на среден огън.

С овесени ядки 
Вкусни, богати и хранителни, направени от много достъпни съставки.

Необходими са ви: 500 г картофи, 400 г овесени ядки, 200 г лук, сол, подправки.

Приготвяне: Овесените ядки се заливат с около 700 мл гореща вода и се оставят за половин час. Картофите се настъргват, а лукът се наситнява. Зеленчуците се смесват с овесените ядки и се подправят на вкус. Оставете сместа за още 10 минути, след което с мокри ръце оформете кръгли плоски кюфтенца и ги пържете на средно силен котлон.

С картофи и тиквички 

Благодарение на тиквичките картофените палачинки ще бъдат по-сочни и нежни.

Продукти: 500 г картофи, 1 тиквичка, 1/2 глава лук, 2 суп. лъж. брашно, свежи зелени подправки, сол, подправки.

Приготвяне: Зеленчуците се настъргват и леко се изстискват, за да се отстрани излишната вода, зелените подправки се нарязват и се смесват останалите продукти.
Изпържете картофените палачинки от двете страни до златистокафяво на среден огън.

С гъби 

Картофите могат да бъдат смлени или настъргани.

Продукти: 5 картофа, 150 г гъби, 1/2 глава лук, 1,5 суп. лъж. брашно, сол, подправки.

Приготвяне: Гъбите се нарязват на ситно и се запържват до готовност. Картофите и лукът се настъргват, смесват се с гъбите и брашното и се подправят. С лъжица се сипва от картофената смес в горещо олио в тиган и се пържат от двете страни.

С лук и моркови 

Текстурата на картофените катми зависи от рендето, с което настъргвате зеленчуците.

Продукти: 6 картофа, 2 моркова, 1 глава лук, 4-5 суп. лъж. брашно, сол, подправки.

Приготвяне: Морковите се настъргват, лукът се наситнява и се запържват заедно до леко зачервяване. Настържете картофите, смесете ги със запържените зеленчуци, добавете брашното, солта и овкусете получената зеленчукова кайма. Изпържете картофените катми от двете страни в предварително загрят тиган.

От ряпа 

Оригинална рецепта, която непременно трябва да опитате!

Продукти: 500 г ряпа, 100 г лук, 50 г копър, 8-10 суп. лъж. брашно, сол, подправки.

Приготвяне: Ряпата и лукът се настъргват на ситно ренде, свежите зелени подправки се нарязват, добавя се брашното и се подправя. Омесете гъста смес. Можете да оформите малките кюфтенца с ръце или да ги пускате с лъжица в сгорещеното олио – всичко зависи от гъстотата и консистенцията. Пържете от двете страни на среден огън.

От тиквички 

Не забравяйте да изстискате сока от тиквичките, за да не стане тестото твърде течно.

Продукти: 500 г тиквички, 120 г брашно, свежи зелени подправки, сол, подправки.

Приготвяне: Настържете и посолете тиквичките, оставете ги да престоят 10 минути, след това ги изстискайте, за да отстраните излишната вода. Добавете брашното, подправките и нарязаните билки. Разбъркайте сместа и изпържете катмите от двете страни.

Зелеви 

Грисът придава на катмите приятна и пухкава текстура.

Продукти: 400 г бяло зеле, 150 г лук, 4 суп. лъж. брашно, 4 суп. лъж. грис, сол, подправки.

Приготвяне: С блендер или по друг удобен начин нарежете зелето и лука. Добавете останалите съставки и разбъркайте добре, след което оставете за 10 минути. С лъжица сипвайте от сместа в тиган със сгорещено олио и пържете от двете страни.

Тиквени закуски 

За още по-богат златист оттенък добавете малко куркума.

Продукти: 500 г тиква, 3-4 суп. лъж. брашно, сол, подправки.

Приготвяне: Тиквата се обелва и настъргва, смесват се всички продукти и от получената смес, с голяма лъжица, се сипва в предварително загрят тиган. Пържете от двете страни до златистокафяво на среден огън.

Картофени, с тиква 

Чудесна рецепта за лека вечеря, която всяка домакиня трябва да знае.

Продукти: 500 г тиква, 250 г картофи, 100-120 г брашно, билки, сол, подправки.

Приготвяне: Зеленчуците се обелват и настъргват, свежите зелени подправки се нарязват на ситно и всички съставки се смесват. Пържете картофените катми в растително масло от двете страни на среден огън.