6 рецепти, които не сте опитвали

Нахутът е популярна храна по време на постите. Подобно на други бобови растения, той е източник на растителни протеини, така че ястията от него са много засищащи.

За приготвянето на кюфтета можете да използвате консервиран или сушен нахут. Първият вариант ви позволява да спестите време, но кюфтетата, направени от сухи продукти, са по-здравословни и по-вкусни.

Сухият нахут първо се накисва (за предпочитане за една нощ), а след това се вари до готовност, като се долива прясна вода. Времето за готвене е около 1-2 часа, в зависимост от сорта.

Класическа рецепта

За да направите вкусни кюфтета от нахут трябва да приготвите: 1 чаена чаша сух нахут, 1 морков, глава лук, 3 суп. лъж. растително масло, 2-3 суп. лъж. галета, магданоз или копър на вкус, 1 скилидка чесън (по желание), сол и подправки на вкус.

Приготвяне: Сварете нахута до омекване, отцедете го в гевгир и охладете. Лукът се нарязва наситно и се запържва в 1 суп. лъж. олио. Когато лукът стане прозрачен, добавете настърганите моркови и продължете да пържите на слаб огън, докато зеленчуците омекнат.

Нахута и запържените зеленчуци прекарайте през месомелачка или пасирайте в блендер. Към получената кайма добавете чесън, смачкан в преса, и ситно нарязани свежи зелени подправки. Посолете, добавете подправки - смес от черен пипер, куркума или други подправки на вкус.

Всичко се разбърква добре и се оформят малки кюфтенца. За да не залепне каймата по ръцете ви, намокрете дланите си с вода. Кюфтетата се овалват в галета и се пържат в тиган от двете страни. Пържете да златистокафяво.

С кус-кус и пушен червен пипер

Много вкусна версия на кюфтета. Добавянето на пушен червен пипер им придава специален аромат.

Продукти: 2 чаени чаши готов (предварително сварен и охладен) нахут, 1 ч. чаша кус-кус (сварен), 1 ч. лъж. пушен червен пипер, 1 ч. лъж. сол, 1 ч. лъж. сух смлян чесън, щипка смлян черен пипер, растително масло за пържене, 2-3 суп. лъж. галета.

Приготвяне: Пасирайте нахута. Можете да го прекарате през месомелачка или да използвате блендер. При смилане с блендер не е необходимо да се постига пълна хомогенност, много хора харесват, когато в „каймата" има по-големи парчета или дори цяло зърно, но основната маса все пак трябва да бъде смляна.

Към получената кайма добавете готовия кускус, солта и подправките. Всичко се разбърква много добре. С мокри ръце оформете кюфтенцата, оваляйте в галета и запържете в олио.

Със солени гъби

За да приготвите тези вкусни кюфтета, можете да използвате осолени или мариновани гъби.

Продукти: 200 г нахут, 200 г гъби, ½ глава лук, ½ морков, 1 суп. лъж. ленено семе, 3 суп. лъж. вода, 2 скилидки чесън, растително масло за пържене, галета за паниране, сол, черен пипер, зелени подправки на вкус.

Приготвяне: Сварете нахута. Лукът и морковът се нарязват и се запържват в растително масло. Измийте гъбите и ги отцедете в гевгир. Смелете ленените семена в кафемелачка, добавете малко гореща вода, за да се получи гъста каша.

Смелете нахута и запържените зеленчуци с помощта на блендер или месомелачка. Добавете чесъна, прекаран през преса, и ситно нарязаните билки. Добавете сол, подправки и смес от ленено семе и вода.

Омесете каймата и направете от нея кюфтенца. Оваляйте ги в галета и ги изпържете в олио.

С нахут и зеле

Добавянето на зеле към каймата от нахут ще направи кюфтенцата по-сочни.

Продукти: 1 чаена чаша сух нахут, 250 г прясно зеле, 4 суп. лъж. брашно, сол и черен пипер на вкус, олио за пържене, галета.

Приготвяне: Сварете нахута. Нарежете зелето на ситно. Прекарайте нахута и зелето през месомелачка. Овкусете каймата със сол и черен пипер, можете да добавите всякакви подправки по ваш вкус. Започнете да обърквате сместа, като внимателно мачкате зелето. Постепенно добавете брашното. Не трябва да добавяте цялото количество наведнъж, количеството на брашното зависи от сочността на зелето. Каймата трябва да е достатъчно гъста, за да се оформят топчета – кюфтета. Но не прекалявайте с брашното, за да не стане ястието сухо и жилаво.

Оформете кюфтетата и ги оваляйте в галета. Изпържете в растително масло.

С тофу

Тофу е соево сирене, тоест продукт от растителен произход. Ето защо спокойно можете да го включите в постното меню. В магазините можете да намерите тофу с различни добавки - с билки, чесън, червен пипер. За приготвянето на това ястие можете да използвате всякаква разновидност на сиренето, стига да е по ваш вкус.

Продукти: 450 г консервиран или предварително сварен нахут, 450 г сирене тофу, 2 скилидки чесън, растително масло - 1 суп. лъж. за каймата + за пържене, ½ ч. чаша галета, сол и подправки на вкус.

Приготвяне: Подсушете тофуто и го нарежете на парчета. Поставете натрошеното сирене и сварения нахут в купата на блендера и смелете до гладкост. Към каймата добавете наситнения чесън, сол и черен пипер. Ако каймата е твърде течна, добавете лъжица-две галета и оставете да престои, докато галетата набъбне.

Оформете кюфтетата и ги оваляйте в галета. Изпържете в растително масло до златистокафяво.

Със зеленчуци, запечени на фурна

На тези, които са на диета, се препоръчва да не пържат кюфтетата в тиган. По-добре е да ги изпечете във фурната.

Продукти: 250 г нахут, 1 сладка чушка, 300 г бяло зеле, морков, 4 суп. лъж. грис, сол, черен пипер и подправки на вкус.

Приготвяне: Накиснете нахута за няколко часа или за една нощ. След това се вари до омекване, посолява се 5-10 минути преди края на готвенето. Изсипете готовия нахут в сито и оставете леко да се охлади. След това смелете с помощта на блендер.

Зелето се нарязва на много ситно или се нарязва на парчета и се смила в блендер. Чушката се нарязва на малки кубчета, морковът се настъргват на ситно. По-добре е да не прекарвате тези зеленчуци през блендер, ако останат парчета, кюфтетата ще изглеждат по-красиви при разполовяване.

Смесете зеленчуците и нахута, подправете със сол и черен пипер, добавете грис. Оставете сместа за 20-30 минути, за да набъбне гриса. От готовата смес оформете кюфтенца и ги наредете в намазнена тава. Печете във фурната на 180 градуса около 30-40 минути.