Земеделските производители са изправени пред намалени добиви, предприятията - пред нарастващи разходи, а потребителите виждат по-високи цени
Промените в климата оказват значително въздействие върху производството на какао в Западна и Централна Африка, сочи проучване на Университета във Вагенинген, Нидерландия. На този регион се падат над 70% от световното производство на какао. Промените в температурата и валежите правят някои райони по-малко подходящи за отглеждане на какао, докато други могат да се възползват от промяната на климата.
Изследователката Паулина Асанте от Гана и нейните колеги използват компютърен модел, за да симулират въздействието на климатичните промени до 2060 г. в четири държави: Кот д'Ивоар, Гана, Нигерия и Камерун. В Кот д'Ивоар до 50 % от сегашните площи за отглеждане на какао могат да бъдат загубени, което значително ще намали производството. В Гана се очаква умерено намаляване на подходящите площи, докато в Нигерия и Камерун може да се наблюдава увеличаване на обработваемата земя за какао. Производството в Камерун може да нарасне с 60 %, а в Нигерия - с около 40 %.
Прогнозни промени в общата площ, подходяща за производство на какао, във всяка държава, в която се очаква да се промени симулираният потенциален добив, ограничен от водата, със и без въздействието на CO2.
Прогнозни промени в общата площ, подходяща за производство на какао, във всяка страна, в която се очаква да се промени симулираният потенциален добив с ограничени водни ресурси, със и без въздействието на въглеродните емисии.
Риск от увеличаване на обезлесяването
Тези промени могат да тласнат отглеждането на какао в недокоснати досега райони, което ще увеличи риска от обезлесяване, обяснява изследователят от Университета във Вагенинген Нилс Антен. „В Камерун има сравнително голямо количество тропически гори, а какаото често се отглежда в райони, които първоначално са били тропически гори. Това оказва значителен натиск върху тези екосистеми."
„Справянето с влиянието на изменението на климата върху какаото изисква подход, при който всички са впрегнати в работа. То засяга всеки етап от веригата за доставки: земеделските производители са изправени пред намалени добиви, предприятията се сблъскват с нарастващи разходи, а потребителите виждат по-високи цени", казва Паулина Асанте. „Въпреки че сътрудничеството може да бъде предизвикателство, то е от решаващо значение за подпомагане на настоящите производствени региони да се адаптират и да запазят производството на съществуващите плантации. Така ще се предотврати свързаното с какаото обезлесяване на други места и ще се гарантира, че политиките за борба с обезлесяването, като закона на ЕС EUDR (вж. карето), дават значими резултати."
Нов закон на ЕС за предотвратяване
на обезлесяването
Европейският съюз въвежда нови правила за внос с цел борба с обезлесяването в световен мащаб. От септември Регламентът за продукти, свободни от обезлесяване (EUDR), ще забранява вноса на продукти, включително какао, от райони, обезлесени след 2021 г.
Несигурни фактори в прогнозите
Моделите, използвани от изследователите, съчетават настоящите познания за физиологията на какаото с прогнозираните климатични промени в Западна и Централна Африка. Въпреки това все още има много неизвестни. Една от тях е ефектът от повишаването на нивата на CO2 в атмосферата. Тъй като CO2 засилва фотосинтезата, той би могъл да смекчи някои от отрицателните ефекти на сушата и горещините. Степента на това въздействие остава неясна. Освен това изследователите все още проучват как цъфтежът и плододаването ще реагират на затоплянето, както и как могат да се развият вредителите и болестите. Спешно са необходими допълнителни изследвания - не само за какаото, но и за всички култури - за да се подготви по-добре селското стопанство за бъдещето.
Сериозни последици
за земеделските производители
За много земеделски производители в Западна Африка, които вече имат ниски доходи и ограничен достъп до ресурси, изменението на климата може да има сериозни последици. За да се неутрализират негативните последици, е изключително важно да се увеличат добивите от хектар. Съществува значителен потенциал за подобрение, тъй като настоящите нива на производство са далеч под техния потенциал. По-доброто управление на почвите и целенасоченото торене биха могли да помогнат за преодоляване на това изоставане. Агролесовъдството, при което какаовите дървета се отглеждат заедно с други дървета, също е обещаващо. Дърветата, които правят сянка, могат да понижат температурите, да стабилизират влажността и да осигурят допълнителни продукти, разнообразявайки доходите на фермерите. „Изборът на правилните сенчести дървета е от съществено значение. Някои дървета използват твърде много вода, което изостря проблемите със засушаването. Изключително важно е да се подберат видове, подходящи за местния климат и почвените условия", казва Данае Розендал, друг изследовател от екипа. Разработването на устойчиви на горещина и суша сортове какао и осигуряването на обучение за земеделските стопани също може да помогне за запазване или дори увеличаване на производството.
Изследването включва сътрудничество между групите на Университета във Вагенинген - Център за анализ на растителни системи, Група за растителни производствени системи и Група за екология и управление на горите, заедно с компании за производство на какао, международни и национални изследователски институции, НПО (неправителствени организации) и местни правителства като част от финансираната от норвежкото правителство програма CocoaSoils.
Цените на шоколада
Въздействието на изменението на климата върху производството на какао вече е забележимо. Какаовите дървета, чийто живот обикновено е от 20 до 30 години, се борят с по-високите температури и непредсказуемите валежи. Това вече е довело до неуспехи в реколтата в Кот д'Ивоар. Потребителите усещат въздействието чрез по-високите цени на шоколада. Някои производители реагират, като включват алтернативи, като парченца бисквити, в шоколадовите блокчета, за да намалят употребата на какао. „Не мисля, че какаото ще стане толкова дефицитно, че в бъдеще шоколадовите букви ще се виждат само под микроскоп", шегува се Антен, "но секторът трябва да се адаптира към променящия се климат."
Проучването на въздействието на климатичните промени върху производството на какао в Западна и Централна Африка продължава. Настоящите проучвания разглеждат степента, до която Западна Африка може да задоволи нарастващото търсене на какао, като същевременно се придържа към разпоредбите на EUDR.
Нидерландия и какаото
Въздействието на климата върху какаото има икономически последици и за Нидерландия, която е един от най-големите участници в световната какаова индустрия. Нидерландия е вторият по големина износител на какао, като преработва големи количества в шоколад и други продукти за износ в целия свят. Годишната стойност на нидерландския износ на какао и какаови продукти е почти 10 милиарда евро - почти колкото общата стойност на износа на млечния и яйчния сектор. Това прави какаото четвъртия по големина експортен сектор в страната.





Коментари