Стратификацията ускорява кълняемостта на семената. Тъй като узрелите семена от овошките се намират в покой, за да се активират, те се нуждаят от въздействие на ниски температури.
Ако семената се засяват в градината през есента, стратификация не е необходима. Под въздействието на ниските температури през зимата, те ще поникнат напролет.
Когато сеитбата се прави през пролетта, стратификацията е наложителна.
Продължителността на стратификацията на семената е различна при отделните овощни видове:
- От 80 до 100 дни за ябълка, круша, дюля, кайсия.
- От 100 до 120 дни за праскова.
- От 120 до 180 дни за череша, вишна, слива.
Стратификацията на семената протича при определени условия. Най-подходящите са: достатъчно влага – 45-50%, умерена температура – 2-4 градуса, както и наличие на кислород.
Най-удобно вкъщи е семената да се стратифицират в хладилника. Ако поставите семената там, необходимо е да ги държите дори по-малко време – около 2 месеца. Така че ако ще засявате семената в началото на април, трябва да ги поставите за стратифициране в хладилника в края на януари – началото на февруари.
Стратифицираните семена дават кълняемост на 80-90%.
Коментари