Кампанията за картофи в Гърция е към своя доста ранен край. Според Йосиф Кокинидис, представител на Организацията на производителите Agroteam Perithori от Неврокопи - най-важният картофопроизводителен район в Гърция, краят ще настъпи два месеца по-рано от обичайното.
„Обикновено запасите от картофи от Неврокопи продължават до края на февруари, но този път не е сигурно дали ще бъдат налични до края на 2024 г. Това се дължи на намалената площ за отглеждане. От 1700 хектара през миналия сезон, сега тя е намаляла наполовина. Налице е и значителен недостиг на вода. Производителите изпитват затруднения да поддържат реколтата си," казва Кокинидис.
Сушата през изминалото лято и необичайно високите температури допринасят за усложненията през сезона.
„Заради екстремните горещини картофите започнаха да покълват по-рано от обичайното и това се отрази на трайността на продукта при съхранение. Затова продажбите започнаха доста прибързано. За щастие имаше и голямо търсене, така че нямаше проблем с намирането на пазари", обяснява той.
Жълтите сортове се радват на по-голямо търсене, отколкото белите. Жълтите картофи се купуват предимно от търговците на едро, докато белите се купуват от супермаркетите."
Що се отнася до износа, балканските купувачи на гръцки картофи предпочитат евтин продукт, информира FreshPlaza.
„Техният приоритет е цената. Затова те купуват по-малки картофи, с размери 25-45. В балканските страни виждаме силна конкуренция от Полша, но също така сме подложени на натиск от германските и френските картофи в Гърция", казва представителят на Agroteam Perithori.
За пореден път обаче най-голямото предизвикателство е времето. Би трябвало вече да има температури под нулата, но времето е топло. Поради климатичните промени топлите складове се оказват проблем. Това оказва натиск върху производителите да продават по-бързо. За щастие, има стабилно търсене и цени.
„Въпреки това трябва да преминем към студени складове. Ние, както и много други опаковчици, започнахме този процес," казва Йосиф Кокинидис.
Коментари