Биологичният нар все повече се утвърждава на европейския пазар като плод с отлични качества. Заслуга за това има и проектът It's Bio, изпълняван от Aop Gruppo Vi.Va, който популяризира качествените биологични плодове на пазарите в Италия, Белгия и Гърция.

Този древен плод, който днес е символ на благополучие и устойчивост, е в центъра на производството и търговския растеж, като отговаря на изискванията на потребителите, които все повече обръщат внимание на здравето и екологичната устойчивост.

Бионарът се отличава с изключителните си хранителни свойства. Богат на антиоксиданти, особено на полифеноли, той помага в борбата с оксидативния стрес и подпомага сърдечно-съдовата система. Той е важен източник на витамин С, калий и фибри, идеален за балансирано и здравословно хранене. Ниското му съдържание на калории го прави идеален за тези, които следват активен и ориентиран към доброто състояние начин на живот.

През последните години в Италия производството на биологични нар бележи значителен ръст, обусловен от интереса към натуралните и устойчиви продукти. Проектът It's Bio спомогна за засилване на позиционирането на това превъзходно качество, като се фокусира върху висококачествени сортове и екологосъобразни производствени процеси.

Дори в Белгия и Гърция, ключови пазари на проекта, потреблението на биологични нар расте. Белгийските потребители оценяват многофункционалността на плода, идеален за смутита, салати и десерти. В Гърция нарът има силна културна традиция и все повече се цени в биологичния си вариант, както пресен, така и преработен.

Типичният потребител на бионар търси оригинални продукти, които съчетават вкус, ползи за здравето и грижа за околната среда. Италианските, белгийските и гръцките семейства все повече се насочват към този плод, привлечени от първокласния му имидж и хилядолетната му история.

Италия се позиционира като европейски лидер в производството на бионар, като все повече се обръща внимание на устойчивостта на отглеждането. Италианските ферми инвестират в иновативни технологии, за да осигурят висококачествен продукт. Благодарение на благоприятния климат, основните производствени райони, като Пулия и Сицилия, предлагат нар с уникален и неповторим вкус.

По отношение на отглеждането биологичният нар е устойчив на засушаване и патогени, поради което се поддава много добре на биологично производство. Избират се най-новите сортове, като например много продуктивния Wonderful с отлични качества.