Висшият браншови орган на австралийската сертифицирана биологична индустрия алармира за предложение да отпаднат изискванията за етикетиране на генно модифицирани продукти, като заяви, че това ще намали прозрачността за потребителите и ще увеличи риска от неволно замърсяване в сектора на биологичните продукти, които не съдържат ГМО.

В изложение до Организацията за стандарти на храните в Австралия и Нова Зеландия за втория кръг на общественото допитване по предложение P1055, което включва потенциални промени в определенията за генни технологии и нови техники за размножаване (NBT), Australian Organic Limited (AOL) изтъква липсата на прозрачност за потребителите, пропуски в анализа на разходите и ползите и рисковете за австралийските сертифицирани органични експортни пазари.

Според предложените промени всички модификации на генетичния състав, които произхождат от един и същ вид, няма да се считат за генетично модифицирани съгласно Кодекса за стандарти за храните на Австралия и Нова Зеландия.

Главният изпълнителен директор на австралийската организация Джаки Брайън заяви, че макар да признават, че австралийското селско стопанство работи в бързо развиващ се пейзаж, изискващ промени и иновации, за да се отговори на световното търсене на храни, последиците от тези промени трябва да бъдат внимателно обмислени в контекста на всяка индустрия.

„Защитата на сертифицирания биологичен сектор в страната и доверието на потребителите, което той с право е спечелил, изисква последователни стандарти, прозрачно етикетиране и строг надзор за всички генни технологии", каза тя.

„Сега храните, получени от генетично модифицирани организми, трябва да бъдат ясно етикетирани, но ако Предложение Р1055 бъде одобрено, потребителите вече няма да могат да различават произхода на своите хранителни продукти, тъй като липсата на задължително етикетиране ще прикрие използването на генни технологии, включително NBT," обяснява Джаки Брайън.

Той заяви, че като се има предвид, че австралийската сертифицирана биологична индустрия разчита на спазването на строги стандарти, за да докаже, че продуктите не съдържат генетично модифицирани организми (ГМО), австралийската биологична индустрияе разочарована, че секторът не е бил взет предвид в анализа на разходите и ползите, въпреки че Организацията за стандарти на храните в Австралия и Нова Зеландия изрично е потърсила информация за основните въздействия върху хранителната индустрия чрез предишни консултации.

„Изключването на сектора на биологичното земеделие от анализа на разходите и ползите повдига въпроси относно изчерпателността и точността на оценката, като се има предвид сериозността на финансовите последици за биологичните земеделски производители, ако културите им бъдат несъзнателно замърсени с нерегламентиран генетично модифициран материал", каза тя.

Ако сертифицирани биологични ферми в Австралия са били заразени с ГМО, те се нуждаят от минимум пет години, за да възстановят биологичния си сертификат. През този период фермерите не могат да продават продуктите си като биологични, което може да доведе до загуба на премии за биологично производство и потенциални пазарни позиции.