Хей, градинари, сърбят ли ви ръцете да засеете семенца? Рано е за голямата еуфория по пролетното разсадопроизводство, но пък може да ставате свидетели на мънички чудеса чрез засяването и разсаждането на хладолюбивите листни зеленчуци, каквито са спанака, салатите, руколата, а също и на бонбонено червените репички.

Ако и това не стига да задоволите желанието си, днес сме подготвили една модерна и доста интересна идея – как да си отгледате микрорастения. Това може да става целогодишно и на съвсем малка площ. Достатъчно е само да планирате добре сеитбите и ще имате запас от мини-зелении през цялата студена част от годината.

Особено важно е да отбележим, че съвсем малки количества имат доста по-висока хранителна стойност в сравнение с големите им събратя – зеленчуците. Те могат бързо и лесно да задоволят нуждата на организма ни от витамини, минерали и други полезни вещества. А в сезона на настинките и грипа, колкото повече витамини поемаме, толкова по-малко хапчета ще пием, нали?

Микрорастения можете да си произведете за не повече от 3 седмици в зависимост от вида. Разнообразието е огромно.

Каква е разликата между кълновете, които нашумяха като супер-храна не отдавна, но бързо загубиха славата си, микрорастенията и бейби зеленчуците също е важно да уточним. Кълновете се отглеждат само във вода и на тъмно, за да останат крехки. Тяхната хранителна стойност и ползи идват от енергията и нутриентите, които се съдържат само в семенцата. Недостатък е, че могат да пренасят патогени като Е.coli.

Микрорастенията се засяват в почва,

от тях се консумират само зелените части

Тоест, задължително е необходима светлина за фотосинтезата. Повечето микрорастения се използват преди да се е развил първи същински лист. Полезните вещества са както от семената, така и от продуктите на фотосинтезата.

Бейби зеленчуците пък са умалени версии на големите си събратя. Те са крехки и нежни, поради което трябва да се консумират много бързо след обирането. Най-нашумелият вариант към момента, който успя да се наложи на пазара е зеленолистният – комбинация от марули, рукола, спанак, киселец, манголд, валериана и други в млада форма.

Какво ви трябва

За да си отгледате микро или бейби растения са необходими:

  • Плитка паничка с дренажни отвори. Всяка пластмасова купичка върши работа.
  • Субстрат – най-добре да бъде обеззаразен, чист и възможно най-фин, без съдържание на изкуствени торове в него.
  • Нетретирани семена. Вече се предлагат и хоби опаковки специално за целта да се отглеждат микрорастения в домашни условия.
  • Пулверизатор, с който да се омокря субстрата внимателно, без да се разместват семената.
  • Ножица, с която да берете „плодовете на своя труд".

Кои видове са подходящи

Растенията подходящи за производство на микрорастения са кейл, амарант, рукола, босилек, броколи, алабаш, главесто зеле и като цяло повечето зелеви култури, елда/гречка, салатно цвекло, манголд, моркови, целина, шивес, кориандър, кресон, копър, сладък грах, фенел, сминдух, спанак, японски спанак, лимонова трева, мизуна, латинка, лукови култури, магданоз, лобода, репички и репи, киселец, лапад, слънчоглед, сладка царевица, салатки, марулки и други.

Всяко от тях има нужда от няколко дни за поникване и още няколко за развитие на първите несъщински листа. За да се ускори процесът, семената може да се накисват предварително. Не е необходимо да се покриват със субстрата в купичката, но задължително трябва да се поддържат влажни.

Микрорастенията са подходящи за ястия, салати, сандвичи, смутита и каквото още се сетите, а може да си ги похапвате и така. Хора, които са ги включили в менюто си споделят, че се чувстват значително по-добре, с висок тонус и енергия.