За целта използвайте смлени зърнени храни. Може да дрождирате и трици, и варени картофи. Дрождидарането приготвяйте

в съдове, които задържат топлина
- дървени каци или метални съдове с двойни дъна. Малки количества може да дрождирате и в кофи.

Как да дрождирате:

Част от фуража залейте с 1,5-2 части вода, загрята до 30 градуса. Разбъркайте добре до кашеобразно състояние. След това поставете 0,5-1% хлебна мая, предварително размита във вода, която трябва да смесите с фуража. Получената смес се оставя на температура около 25 градуса за около 30-40 минути.

В зависимост от типа на фуража

дрождираната смес е готова след 5-6 часа
Тя има шуплеста структура, сладникаво-кисел вкус и приятна специфична миризма.