Търсените характеристики освен високодобивност и качество на ядката са устойчивост на болести и неблагоприятни условия на средата - зимни студове и късни пролетни мразове
Васден
Сравнително нов български сорт - утвърден е през 2006 г., създаден е в Института по овощарство в Пловдив.
Дървото има умерен растеж, като образува сравнително малка и рядка корона. Сортът е скороплоден, с много добра и редовна родовитост.
Плодовете узряват рано - в края на август - началото на септември. Те са едри. Формата на плода е овална.
Черупката е плътна, но се чупи лесно. Ядката е плътна, със сламеножълт цвят.
Сортът е устойчив на бактериоза и антракноза.
Диамин
Нов български сорт – утвърден е през 2011 г., създаден е в Института по овощарство в Пловдив.
Дървото е с умерен растеж, образува овална и рядка корона. Сортът е скороплоден, има средно късен цъфтеж. Устойчив е на късни пролетни мразове.
Плодовете узряват в средата на септември. Те са едри, имат яйцевидна форма. Черупката е дебела, но чуплива. Ядката е плътна, с отлични вкусови качества.
Сортът е устойчив на бактериоза и антракноза.
Юбилеен 80
Нов сорт, утвърден е през 2011 г., създаден е в Института по овощарство в Пловдив.
Дървото има умерен растеж, образува широка и рядка корона. Цъфтежът е късен.
Сортът е скороплоден и с отлична родовитост. Устойчив е на зимни студове, както и на късни пролетни мразове.
Плодовете узряват в края на септември. Те са едри, с елипсовидна форма. Ядката е плътна.
Сортът практически е устойчив на болести по ореха.
Ванмар
Нов сорт, утвърден е през 2011 г., създаден е в Института по овощарство в Пловдив.
Дървото е със силен растеж, като образува куполовидна и слабо сгъстена корона. Сортът е скороплоден и с отлична родовитост.
Отличава се с устойчивост на повратни пролетни мразове.
Плодовете узряват в средата на септември. Те са едри, с елипсовидна форма. Ядката е плътна и с отлично качество.
Сортът е устойчив на бактериоза и антракноза.
Рупчир
Нов сорт, утвърден е през 2012 г., създаден е в Института по овощарство в Пловдив.
Дървото има умерен растеж, образува малка и рядка корона. Сортът е устойчив на късни пролетни мразове.
Отличава се с редовна и отлична родовитост. Плодовете узряват в средата на септември. Те са едри. Черупката е тънка и лесно чуплива. Ядката е плътна, светла, с отлични качества.
Сортът е устойчив на бактериоза и антракноза.
Меведен
Нов сорт, утвърден е през 2012 г., създаден е в Института по овощарство в Пловдив.
Дървото е със силен растеж, образува пирамидална и рядка корона.
Устойчив е на зимни студове, както и на късни пролетни мразове.
Има редовна и добра родовитост. Плодовете узряват в средата на септември. Те са едри, изравнени по големина. Ядката е плътна и с отлични вкусови качества.
Сортът устойчив на бактериоза и антракноза.
Средногорски
Нов сорт, утвърден е през 2012 г., създаден в Института по овощарство в Пловдив.
Дървото е с умерен растеж, като образува сравнително по-малка корона, която е рядка. Има сравнително късен цъфтеж. Отличава се с добра устойчивост на късни пролетни мразове.
Плодовете узряват в средата на септември. Те са едри. Черупката е дебела, но лесно чуплива. Плодът е с яйцевидна форма. Ядката е плътна, с отлични качества.
Сортът е устойчив на бактериоза и антракноза.
Недев
Нов сорт, създаден е в Института по овощарство в Пловдив.
Дървото има умерен растеж, като образува сравнително малка и рядка корона.
Сортът има късен цъфтеж. Устойчив е на късни пролетни мразове.
Родовитостта му е редовна и отлична. Плодовете узряват в средата на септември. Те са средно едри, изравнени по големина. Черупката е тънка, много лесно чуплива. Ядката е плътна, с отлични вкусови качества.
Сортът е устойчив на бактериоза и антракноза.
Успешен
Нов сорт, създаден е в Института по овощарство в Пловдив.
Дървото е с умерен растеж, образува по-малка и рядка корона. Има късен цъфтеж. Устойчив е на късни пролетни мразове.
Сортът е скороплоден, отличава се с добра родовитост.
Плодовете узряват в средата на септември. Те са едри, формата им е удължена. Черупката е тънка и лесно чуплива. Ядката е плътна, а качеството отлично.
Сортът е устойчив на бактериоза и антракноза.
Тракийски
Нов сорт, създаден е в Института по овощарство в Пловдив.
Дървото е с умерен растеж, образува сравнително голяма корона, като клоните са увиснали. Сортът е със сравнително късен цъфтеж. Устойчив е на късни пролетни мразове.
Има отлична и редовна родовитост. Плодовете узряват в средата на септември. Те са средно едри, формата им е силно удължена. Ядката е плътна, а качеството отлично.
Сортът е устойчив на бактериоза и антракноза.
Коментари