Търсените характеристики освен високодобивност и качество на ядката са устойчивост на болести и неблагоприятни условия на средата - зимни студове и късни пролетни мразове

 

Васден

Сравнително нов български сорт - утвърден е през 2006 г., създаден е в Института по овощарство в Пловдив.

Дървото има умерен растеж, като образува сравнително малка и рядка корона. Сортът е скороплоден, с много добра и редовна родовитост.

Плодовете узряват рано - в края на август - началото на септември. Те са едри. Формата на плода е овална.

Черупката е плътна, но се чупи лесно. Ядката е плътна, със сламеножълт цвят.

Сортът е устойчив на бактериоза и антракноза.

Диамин

Нов български сорт – утвърден е през 2011 г., създаден е в Института по овощарство в Пловдив.

Дървото е с умерен растеж, образува овална и рядка корона. Сортът е скороплоден, има средно късен цъфтеж. Устойчив е на късни пролетни мразове.

Плодовете узряват в средата на септември. Те са едри, имат яйцевидна форма. Черупката е дебела, но чуплива. Ядката е плътна, с отлични вкусови качества.

Сортът е устойчив на бактериоза и антракноза.

Юбилеен 80

Нов сорт, утвърден е през 2011 г., създаден е в Института по овощарство в Пловдив.

Дървото има умерен растеж, образува широка и рядка корона. Цъфтежът е късен.

Сортът е скороплоден и с отлична родовитост. Устойчив е на зимни студове, както и на късни пролетни мразове.

Плодовете узряват в края на септември. Те са едри, с елипсовидна форма. Ядката е плътна.

Сортът практически е устойчив на болести по ореха.

Ванмар

Нов сорт, утвърден е през 2011 г., създаден е в Института по овощарство в Пловдив.

Дървото е със силен растеж, като образува куполовидна и слабо сгъстена корона. Сортът е скороплоден и с отлична родовитост.

Отличава се с устойчивост на повратни пролетни мразове.

Плодовете узряват в средата на септември. Те са едри, с елипсовидна форма. Ядката е плътна и с отлично качество.

Сортът е устойчив на бактериоза и антракноза.

Рупчир

Нов сорт, утвърден е през 2012 г., създаден е в Института по овощарство в Пловдив.

Дървото има умерен растеж, образува малка и рядка корона. Сортът е устойчив на късни пролетни мразове.

Отличава се с редовна и отлична родовитост. Плодовете узряват в средата на септември. Те са едри. Черупката е тънка и лесно чуплива. Ядката е плътна, светла, с отлични качества.

Сортът е устойчив на бактериоза и антракноза.

Меведен

Нов сорт, утвърден е през 2012 г., създаден е в Института по овощарство в Пловдив.

Дървото е със силен растеж, образува пирамидална и рядка корона.

Устойчив е на зимни студове, както и на късни пролетни мразове.

Има редовна и добра родовитост. Плодовете узряват в средата на септември. Те са едри, изравнени по големина. Ядката е плътна и с отлични вкусови качества.

Сортът устойчив на бактериоза и антракноза.

Средногорски

Нов сорт, утвърден е през 2012 г., създаден в Института по овощарство в Пловдив.

Дървото е с умерен растеж, като образува сравнително по-малка корона, която е рядка. Има сравнително късен цъфтеж. Отличава се с добра устойчивост на късни пролетни мразове.

Плодовете узряват в средата на септември. Те са едри. Черупката е дебела, но лесно чуплива. Плодът е с яйцевидна форма. Ядката е плътна, с отлични качества.

Сортът е устойчив на бактериоза и антракноза.

Недев

Нов сорт, създаден е в Института по овощарство в Пловдив.

Дървото има умерен растеж, като образува сравнително малка и рядка корона.

Сортът има късен цъфтеж. Устойчив е на късни пролетни мразове.

Родовитостта му е редовна и отлична. Плодовете узряват в средата на септември. Те са средно едри, изравнени по големина. Черупката е тънка, много лесно чуплива. Ядката е плътна, с отлични вкусови качества.

Сортът е устойчив на бактериоза и антракноза.

Успешен

Нов сорт, създаден е в Института по овощарство в Пловдив.

Дървото е с умерен растеж, образува по-малка и рядка корона. Има късен цъфтеж. Устойчив е на късни пролетни мразове.

Сортът е скороплоден, отличава се с добра родовитост.

Плодовете узряват в средата на септември. Те са едри, формата им е удължена. Черупката е тънка и лесно чуплива. Ядката е плътна, а качеството отлично.

Сортът е устойчив на бактериоза и антракноза.

Тракийски

Нов сорт, създаден е в Института по овощарство в Пловдив.

Дървото е с умерен растеж, образува сравнително голяма корона, като клоните са увиснали. Сортът е със сравнително късен цъфтеж. Устойчив е на късни пролетни мразове.

Има отлична и редовна родовитост. Плодовете узряват в средата на септември. Те са средно едри, формата им е силно удължена. Ядката е плътна, а качеството отлично.

Сортът е устойчив на бактериоза и антракноза.

Търсена характеристика е тънката черупка, която се чупи лесно
Търсена характеристика е тънката черупка, която се чупи лесно
Качеството на ядката е важен показател
Качеството на ядката е важен показател