Горовладелските кооперации в района настояват да се ограничи вносът на фасониран дървен материал от Украйна

Всички горовладелски кооперации в община Чепеларе се с намалени обороти и с приблизително 20% спад на дърводобива в частните гори. Това съобщи пред БТА Янко Карамитев, председател на сдружение „Горовладелец" в родопския град. Той твърди, че проблемите на кооперациите са заради свит пазар и намалено търсене на дървесина.

От горовладелските кооперации в Чепеларе настояват да се ограничи вносът на фасониран дървен материал от Украйна или собствениците на гори да се компенсират заради проблема с по-евтината украинска дървесина.

Горското стопанство е основен отрасъл за област Смолян и проблемите ще се отразят на региона, напомня Карамитев. По негови изчисления около една трета от работоспособното население в Чепеларе разчита на дейността на горовладелските кооперации – или работят в дърводобива, или притежават гори, от които очакват приходи. Доходността от гори за частните собственици вероятно също ще падне през тази година, прогнозират от сдружение „Горовладелец". През 2022 г. кооперациите изплащали на собствениците около 60-80 лв./дка, а за тази година се очаква дивидентите да бъдат по-ниски.

Кооперациите изпитват затруднения с реализацията на продукцията – трупи, дърва, технологична дървесина. Според горовладелците един от факторите за намаленото търсене е вносът на по-евтина украинска дървесина. Това се отразява на цените на дървесината. 

Соколо 30% са паднали от 2022 г. досега стойностите при трупите. От нива до 300 лв. за кубик трупи през 2022 г., цените сега са намалени до 180-200 лв., обясни Карамитев. Според него търсенето е многократно намаляло, а особено сериозен е проблемът при кооперации, които предлагат фасонирана дървесина. Тенденцията се запазва и цените продължават да падат, според данни на „Горовладелец". Допълнително се наблюдава и липса на търсене на дърва за огрев.

От сдружението са внесли искане в Министерството на земеделието да се търси решение на проблема, настоявайки за ограничаване на вноса на украинска дървесина. Като допълнителен фактор за намаленото търсене, собствениците на гори в Чепеларе смятат и възможно „свиване" на икономиката както у нас, така и на европейско ниво.