Най-добрите рецепти за страхотно настроение

В една уютна есенна вечер, когато летният сезон свърши и е време да се насладите на резултатите от труда си, страхотна идея е да си изпечете домашен пай. А за да бъде плънката особено вкусна, направете я от това, което сте отгледали и събрали със собствените си ръце...

Зеленчуците и плодовете се използват успешно в печива от незапомнени времена. Всъщност, ако вземете за основа някое от тестата, които ви предлагаме, можете да ги „комбинирате" с друг пълнеж от зеленчуци или плодове (и може би дори гъби) - и ще се получи не по-малко вкусно. Всичко, което трябва да направите, е да изберете (и да изпечете) това, което ви харесва особено.

Можете да добавите както пресни, така и предварително размразени зеленчуци.

Зеленчуков пай (10-1)

Ще ви трябва: 1 кг зеленчуци по избор, 300 г пшенично брашно, 250 мл охладено прясно мляко с висока масленост, 150 г охладено масло, 100-150 г сметана, 100-150 г твърдо сирене , 3-4 яйца, чесън, сол, захар и подправки и билки на вкус.

Приготвяне: Смесете брашното със солта и захарта, пресейте върху работна повърхност на купчинка и направете кладенче в центъра. Добавете нарязаното на ситно масло и го стрийте с брашното на едри трохи.

Съберете трохите отново на куп и направете отново кладенче в центъра. Сипете млякото и разбитото яйце в него. Омесете тестото до гладкост, увийте в стречфолио и поставете в хладилника.

Нарежете зеленчуците на тънки филийки по дължина и ги подредете отделно.

Сметаната се разбива с останалите яйца.

Извадете тестото от хладилника и го разточете на тънък слой, поставете го във форма, оформяйки страни. Набодете тестото с вилица на няколко места. Поставете зеленчуковите резени в тавата на слоеве вертикално, оформяйки „роза". Залейте зеленчуците равномерно с яйчената смес и поръсете с настърган кашкавал.

Печете в предварително загрята фурна за 40-50 минути при температура 170-180°C.

С мая и зеле 

Необходими са ви: за тестото - 1 кг брашно, 500 мл прясно мляко, 1 кубче прясна мая, 2 суп. лъж. растително масло, 1 яйце, 2 суп. лъж. захар, щипка сол, растително масло за намазване на формата;

за плънката - 500-600 г бяло зеле, 50 г моркови, 1-2 суп.лъж. растително масло, вода, сол и смлян черен пипер на вкус.

Приготвяне: Загрейте млякото до температура малко над стайната. Натрошете маята и я разтворете в нея. Сипете брашното на купчина върху твърда повърхност, добавете сол и захар. Направете кладенче в центъра и там сипете активираната мая и яйцето. Омесете тестото и го оформете на топка, покрийте с кърпа и поставете на топло място за час. След като тестото увеличи обема си, го омесете отново.

Докато тестото втасва, нарежете зелето и го сложете в предварително загрят тиган. Добавете растително масло и малко вода. Подправете със сол и черен пипер и разбъркайте сместа. Задушава се на умерен огън.

Обелете морковите, измийте ги и ги настържете на едро ренде. Добавете ги към зелето и разбъркайте. Продължете да задушавате, докато зелето омекне, а течността напълно се изпари.

Загрейте фурната на 170 °C.

Разделете тестото на две части и разточете на еднакви по големина блатове. Поставете плънката върху единия от тях. Разпределете го равномерно по повърхността, оставяйки малко свободно пространство около ръбовете по целия периметър. Поставете втората кора върху пълнежа, така че краищата на двете части на тестото да съвпадат. Притиснете ги плътно една към друга и ги запечатайте.

Намажете формата с растително масло и поставете пая там. Тавата се поставя близо до фурната, покрива се с кърпа и се оставя да втаса 20 минути. Поставете във фурната и печете 30-40 минути на 160-180°C.

Охладете малко пая, нарежете го на порции и сервирайте.

Лучник 

Необходими са ви: за тестото - 300 г маргарин, 3 чаши брашно, 8 суп. лъж. сметана, 1 ч.лъж. сода, щипка сол.

за пълнежа - 1,5 кг лук, 2-3 чаши кисело мляко с високо масленост, 1/2 чаша олио, 5-6 яйца, 200-300 г твърдо сирене, подправки на вкус

Приготвяне: Смесете всички съставки за тестото и омесете добре. Покрийте със стречфолио и оставете за известно време на топло място.

Обелете и нарежете лука на едро. Запържете го в растително масло на слаб огън до готовност, като разбърквате. Добавете подправките и охладете плънката.

Кашкавалът се настъргва на едро ренде и се смесва с киселото мляко и яйцата.

Поставете тестото във форма за печете и го разпределете по дъното и стените, като оформите бордове. Сипете запържения лук върху тестото и разпределете плънката равномерно по цялата повърхност на тестото. Залейте равномерно отгоре с яйчената смес.

Поставете тавата в предварително загрята фурна и печете до образуване на златиста коричка по цялата й повърхност - при температура 180-190°C за около 30-40 минути. Поднесете лучника горещ, като го разделите на порции.

Вместо пържен лук, можете да добавите умерено гъсто сладко от лук.

Желиран пай с картофи и гъби 

Ще ви трябва: за тестото - 1 л кефир/кисело мляко, 650-700 г брашно, 80-100 мл растително масло, 5-6 яйца, 3 суп. лъж. захар, 2 суп. лъж. бакпулвер, 2 ч. лъж. сол.

за плънката - 700 г обелени картофи, 200 г сурови гъби, 1 глава лук (по желание), 1 суп. лъж. растително масло, сол, подправки и билки на вкус.

Приготвяне: Гъбите се измиват и се сваряват в подсолена вряща вода. Сварете отделно картофите и ги пасирайте, като ги смесите с малко количество от течността, в която са се варили. Обелете лука, нарежете на ситно и запържете в растително масло до златистокафяво. Смесете с картофите и гъбите, подправките и билките, разбъркайте добре.

Прехвърлете плънката в удобна купа и охладете.

Докато плънката се охлажда, пригответе тестото. Сипете кефира/киселото мляко и половината растително масло в купата на миксера. Разбийте яйцата, добавете захарта, бакпулвера и солта. Разбийте всичко на средна скорост до хомогенна маса.

Пресейте брашното (за предпочитане два пъти) в купата на миксера и разбийте отново всичко, докато тестото получи хомогенна консистенция.

Намажете тавата за печене с останалото растително масло, равномерно по цялата повърхност, така че тестото да не залепва. Сипете половината тесто и го загладете с шпатула или лъжица. Разпределете отгоре равномерно плънката. Отгоре изсипете останалото тесто и отново загладете повърхността.

Поставете тавата в предварително загрята фурна и печете 45 минути на 170-180°C. Извадете готовия пай от фурната и нарежете на порции.

Тиквен пай с кисело мляко 

Ще ви трябва: 300-400 г почистена тиква, 1 чаша кисело мляко/ средномаслен кефир, 1 чаша грис, 80-100 г захар, 2 суп. лъж. брашно, 1 ч. лъж. бакпулвер, 1 яйце, сол на вкус, масло или олио за намазване на тавата.

Приготвяне: Сипете гриса в дълбок съд и прибавете киселото мляко, като разбърквате. Добавете захарта, отново разбъркайте добре и оставете сместа, за да набъбне зърнената каша.

Измийте тиквата и я настържете на ситно ренде или пюрирайте. Добавете към набъбналата смес, заедно с яйцето, бакпулвера и солта. Разбъркайте. Пресейте брашното в съда и разбъркайте отново.

Намажете съд за печене с масло и сипете готовото тесто там. Печете в предварително загрята фурна за 30-40 минути при температура 170-180°C.

За да добавите различни вкусове към тиквения пай, можете да сложите канела, ванилия, портокалова или лимонова кора.

Есенен пай с моркови 

Необходими са ви: 300 г високомаслена сметана, 3-4 моркова, 3 яйца, 1 чаша брашно, 3/4 чаша захар, 8 суп. лъж. растително масло, 1 ч. лъж. бакпулвер, 1 суп. лъж. пудра захар, сол и ядки на вкус.

Приготвяне: Яйцата се разбиват със захарта и солта. Добавете към тях растително масло и разбъркайте добре. Обелете морковите, измийте и настържете на едро ренде. Добавете към яйцата, заедно с брашното и бакпулвера. Тестото трябва да е умерено вискозно.

Намажете форма за печене с растително масло и сипете тестото в нея. Поставете в предварително загрята фурна и печете 40-45 минути при температура 180-190°C. След това преместете съда на най-долното ниво на фурната, включете горния реотан и оставете сладкиша във фурната за още няколко минути, докато на повърхността му се появи златиста коричка. Извадете тавата от фурната и охладете сладкиша.

Докато паят се охлажда, пригответе крема. Смесете сметаната с пудрата захар и леко разбийте с миксер на ниска скорост.

Охладеният блат разделете по дължина на две части. Нанесете половината от крема върху единия блат и поставете отгоре другия. Върху него нанесете останалия крем и отгоре поръсете със смлени ядки.

Друг вариант на приготвяне е да разпределите тестото в две форми с еднакъв размер, така че да получите два блата наведнъж.