Условията ще са подходящи за освобождаване на площите от късните окопни култури и за прибиране на есенните сортове овошки

Дукена Жолева,

агрометеоролог при НИМХ

През повечето дни от следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от температури близки до климатичните норми за второто десетдневие на октомври. Валежи със стопанско значение не се очакват. През първото и началото на второто десетдневие на октомври валежите в Горнотракийската низина (Пловдив, Пазарджик) и в крайните южни райони, за разлика от останалите части от страната, бяха оскъдни, под 5 л/кв.м. В тези райони и през следващия период засушаването ще възпрепятства сезонните почвообработки и есенните сеитби. В средата на октомври в Южна България започва агротехническият срок за сеитбата на ечемика и пшеницата.

В част от Северозападна, Централна и Североизточна България валежите през първото десетдневие на октомври надвишиха 20-30 л/кв.м (Бъзовец - 23 л/кв.м, Новачене - 36 л/кв.м, Силистра – 21 л/кв.м, Добрич - 46 л/кв.м, Варна - 42 л/кв.м), което доведе до подобрение на условията за провеждане на предсеитбените обработки и сеитбата на есенниците. Тези валежи осигуриха необходимата влага за протичане на началните фази от вегетацията на засетите посеви с пшеница и зимна рапица.

През периода при засетите в началото на октомври посеви с пшеница на места в Дунавската равнина (агростанция Новачене) ще се наблюдава фаза поникване и формиране на 1-2 лист. При рапицата в североизточните райони (Силистра) ще протича листообразуване. В началните фази от вегетацията на рапицата е необходимо посевите да се обследват за вредители - рапична стъблена бълха, рапичната листна оса и при численост над прага на икономическа вредност да се извърши своевременно третиране.

Условията през седмицата ще бъдат подходящи за освобождаване на площите от късните окопни култури, за прибиране на есенните сортове овошки и на най-късните червени винени сортове грозде (Широка мелнишка, Мавруд).