Започва сеитбата на зимните житни култури и спанак

СЕДМИЧНА АГРОМЕТЕОРОЛОГИЧНА ПРОГНОЗА

Драгомир Атанасов,

агрометеоролог при НИМХ

През следващия седемдневен период се прогнозира промяна в агрометеорологичните условия. Очакваните валежи, със стопанско значение на много места в полските райони от Централна и Североизточна България, ще подобрят овлажнението на горните почвени слоеве и условията за предсеитбени почвообработки и дълбока оран. В тези райони валежите ще осигурят необходимата влага за началните етапи от развитието на засятата зимна рапица.

Площите трябва да се обследват за наличието и вредната дейност на обикновената полевка, предвид благоприятните условия за намножаване на вредителя. В началото на октомври започва оптималният агротехнически срок за сеитбата на зимни житни култури в Северна България.

През периода се прогнозира съществено понижение на температурите и ще има условия за образуване на слани и риск от осланяване на продукцията от късното зеленчукопроизводство.

Периодът е подходящ за есенно засяване на спанак. Дълбочината на сеитба трябва да бъде между 2–4 cм. След засяване на семената е добре площта да се валира. Посевната норма на декар варира между 2–3 кг.