Време е за сеитба на пшеницата в Северна България

СЕДМИЧНА АГРОМЕТЕОРОЛОГИЧНА ПРОГНОЗА

Дукена Жолева,

агрометеоролог при НИМХ

Падналите валежи през изтеклия период бяха неравномерно разпределени. На много места в Централна и Североизточна България са регистрирани валежи до и над 30-35 л/кв.м (Велико Търново - 40 л/м², Русе - 43 л/м², Разград - 36 л/м², Силистра - 45 л/м², Варна - 45 л/м², Добрич - 53 л/м² ), което доведе до съществено подобрение на влагозапасите в горните почвени слоеве и на условията за сезонните почвообработки. За разлика от централните и източните райони, в част от Западна и Южна България валежите в началото на есента бяха без стопанско значение. В тези части от страната сухата и сбита почва сериозно възпрепятства дълбоката оран и предсеитбените обработки на площите, предвидени за засяване с есенници.

През следващия период агрометеорологичните условия ще се определят от температури близки до нормата за първата половина на октомври. В началото на седмицата в полските райони се прогнозира понижение на минималните температури, но без критични стойности за зеленчуковите култури от късното производство.

Очакваните валежи в края на първата седмица от месеца ще доведат до положителна промяна в нивата на влагозапасите в горните почвени слоеве и на условията за протичане на началните фази от вегетацията на засетите посеви със зимна рапица. В североизточните райони (Силистра, Провадия) при рапицата, засята в началото на есента, ще се наблюдават фазите поникване и формиране на 1-2 лист.

През повечето дни от периода условията ще бъдат подходящи за приключване на гроздобера на късните червени винени сортове грозде (Мавруд), за прибиране на плодовата и зеленчукова реколта, за освобождаване на площите от късните полски култури.

Следващият седемдневен период съвпада с агротехническия срок за сеитбата на пшеницата в Северна България.

До средата на октомври при крушата е необходимо да продължи обследването за наличие на опасен вредител - крушовият пъпкопробивач. Борбата срещу този неприятел е ефикасна само срещу възрастните форми в началото на есента. По-късно ларвите на крушовия пъпкопробивач се развиват в пъпките и повредите се откриват късно през пролетта, когато борбата срещу тях е невъзможна. При плътност на вредителя над ПИВ (праг на икономическия праг) 5-6 бръмбара на дърво се препоръчва инсектицидно третиране.