Градините, проектирани от професионални дизайнери, са впечатляващи от пръв поглед. Създателите им сякаш са магьосници. Но всъщност основите на градинарското изкуство изобщо не са толкова недостъпни за градинарите. В крайна сметка хармоничните, цветни и индивидуални проекти се основават на доста прости принципи. За да ги приложите на практика е достатъчно да отделите време за оценка и планиране и да не се страхувате от смели решения.

Любими трикове

Прилагането на професионални техники на практика не е толкова трудна задача. И колкото и объркващи да изглеждат принципите на ландшафтния дизайн, достатъчно е да ги изпробвате на практика веднъж - и ще видите, че всъщност те се основават на най-простата логика и елементарни закони на композицията. За да избегнете грешки, да не се объркате и никога да не загубите "нишката", не забравяйте за основните правила.

. Винаги, при всякакви обстоятелства, дори когато избирате конкретен сорт растения, не забравяйте за общата концепция - тема, стил, дизайнерски мотиви, за настроението, което искате да създадете в градината и, разбира се - бюджета;

. Не се страхувайте да планирате и оценявате отново, рисувайте скици, записвайте идеи, сравнявайте и оценявайте на място, правете снимки, за да сте винаги уверени в действията си;

. Винаги преминавайте от общото - форма, стил, цветова схема и т.н. към конкретното - конкретни растения и техните разновидности, а не обратното (подчинете всичките си действия на една идея);

. Никога не забравяйте да оцените композициите и предметите в градината от гледна точка на практичността - необходима грижа, устойчивост на износване, издръжливост... Естетиката е много важна, но още по-важно е да създадете градина, на която да се възхищавате, която да отговаря на вашия начин на живот и вашите възможности;

. Ако ви се струва, че вашата градина няма професионалена завършеност, оценете я според 7 основни професионални критерия - това са самите "трикове" и "тайни", които правят проекта хармоничен и привлекателен. Прилагайки ги на практика, когато обновявате стари обекти и създавате нови, можете да придадете на вашия парцел напълно нов образ.

1. Формата обича сигурността

Формата не е просто един от термините на езика на професионалистите и общо обозначение на контурите. Това е основен инструмент, който може както да направи една градина уникална, така и буквално да унищожи проекта.

Това е основното съотношение на формите, което определя хармоничното възприятие както на отделните композиции, така и на градината като цяло. Формата е в основата на цялата аранжировка. И никога не се отказвайте от нея. Използвайки избраната форма в подреждането на пътеки и платформи, в цветни лехи, и в малките архитектурни форми (МАФ), вие ще направите основната стъпка към градинската хармония.

Но не се тревожете: говорим повече за мотив, отколкото за конкретна фигура в основата на композициите и обектите. Изборът на форма изобщо не означава, че ако имате дълга правоъгълна пътека, тогава всички цветни лехи трябва точно да повтарят съотношението на страните му. Просто трябва да изберете от две концепции и техните основни елементи:

  • Гладки линии или заоблени форми, които може да бъдат представени от завои, криволичещи линии, плавни преходи (такива форми изглеждат спокойни, естествени);
  •  прави линии или геометрична форма, която включва прави пътеки и използването на квадрат, кръг, овал или правоъгълник като основни форми в дизайна (а геометричните мотиви могат или не могат да се смесват един с друг). Класическите прави линии и строгата геометрия правят градината да изглежда тържествена, формална и донякъде строга.

За тези, които създават нова градина, започвайки от нулата, е по-лесно: те могат да направят избора по свое усмотрение.

Ако искате да подобрите съществуващата си градина, тогава трябва да вземете решение за доминиращата форма.

. Преценете дали във вашата градина преобладават природни или геометрични мотиви и изберете "лидер";

. Променете обекти, които не съответстват на централния мотив, придайте им естественост или строгост с нова граница, акцент и др.

. В рамките на избрания централен мотив можете да играете с определена форма, както и да "свързвате" обем, пищност, мащаб и текстури за по-голяма изразителност.

Ако не се придържате към избраната форма в дизайна, целостта на градината няма да бъде постигната. Единственото изключение са отделни, структурно и визуално напълно обособени зони, в които са разположени специални обекти - например градина с пирен или кът за медитация.

2. Зонирането е задължително

Обособената зона в градината не е просто любимо кътче, обособено като специално. Това е жизненоважен елемент, функционална единица от градинското подреждане, която определя целия дизайн. Зонирането е необходимо за всяка градина, трябва да се определи на етапа на разработване на проекта или да се компенсира в бъдеще. В същото време зоните не се разграничават според принципа на обозначаване на особено важни или любими места.
Зонирането предвижда разделянето на цялата площ на обекта на територии с различни размери, които са обособени в отделни части както функционално, по отношение на тяхното използване, така и по дизайн.
Така част от градината се обособява в отделна зона, в която има езерце, зеленчукова градина, овощна градина, зона в близост до къщата и тераси, зона с основни цветни лехи, алпинеум или за релакс. Ако желаете, те могат отделно да се организират и тематично - зона за разходка, поредица от цветни лехи, розова градина и др.

Функционалните зони в градината са задължително отделени една от друга, което изисква преходи. Има опции за подреждане, когато всяка зона е декорирана в отделен от останалата част от градината стил. Но този подход е по-скоро изключение. Различните зони в повечето проекти са разделени от условни граници, които само показват преход - малък жив плет, бордюр, линия на моравата, арка с лоза, декоративни елементи или обекти на малката архитектура, кантове и градини в саксии, оставяйки празнини, без да се губи връзката между отделните части на градината.
Можете дори да се ограничите само до промяна на формата на площта или материала за настилката (например цвета на тревната площ, прехода от окосена тревна площ към поляна с почвени покрития, комбинация от павирана площ и чакъл или морава и т.н.)

3. Единство на сгради и растения

За да се възприема градината като хармоничен, цялостен и изразителен проект, е необходимо да се постигне баланс не само в конкретна структура и всяка композиция, но и да се създаде усещане за единство, общност между всички архитектурни елементи и озеленяването. На първо място, трябва да свържете къщата и градината.

За да постигнете усещане за хармония, е достатъчно да добавите към отделните места, които декорирате, основните характеристики на къщата - материалите, използвани в нейната конструкция и основните линии, които определят стила на строителство. Когато избирате опция за довършване на пътеки и зони, създаване на граници или проектиране на езера и алпинеуми, струва си да изберете материали, които са общи с тези за къщата.

Но единството не може да се постигне само чрез търсене на идентични видове камък или избор на дърво.

Градината и къщата също са свързани с помощта на растения, като се обръща внимание не само на създаването на красиви цветни лехи и използването на големи дървета и храсти в градината, като "противотежест" на къщата, но и на декорирането на самата фасада.

Има безброй възможности за такъв зелен декор: използване на лози за драпиране около къщата; инсталиране на опора за красива цъфтяща лоза на входа на къщата; използване на "зелени пазачи" на вратата и поставяне на градина в саксии около къщата; проектиране на хребети и ленти, тесни цветни лехи с високи растения по стените на сградите и върху "остатъчни" ивици почва; подреждане на буйни композиции в близост до терасата; украса на первази, веранди и балкони с дръвчета и др.

4. Основното е комфорът

Всеки дизайнер ще каже, че привлекателната градина е преди всичко тази, в която можете да се отпуснете удобно и да се насладите на общуването с природата. Днес е почти невъзможно да си представим една селска къща без тераса. Но развлекателните функции на градината не се ограничават до уютния вътрешен двор, прилежащ към сградата. Зоните за отдих са основните, най-важните обекти. Те не само ви дават възможност да се отпуснете, да се възхитите на създадения с любов релеф, а и да оцените плодовете на вашите усилия. Именно те правят градината завършена, индивидуална и привлекателна... и точно твоя. В края на краищата именно чрез кътчетата за отдих се разкриват личните вкусове и предпочитания на собствениците.

Няма такова нещо като излишък от места за сядане в градините. Колкото повече места можете да инсталирате, толкова по-добре. В допълнение към терасата, дори и в най-малката градина е необходимо да се създаде поне един уединен кът за почивка. И тъй като те могат да бъдат много различни, винаги ще има подходящ вариант за дизайн. В края на краищата, закрепването на малка дървена пейка към живия плет, поставянето на малка седалка под арка, покрита с рози, или на няколко стола в края на пътеката е лесно.

Да не говорим за големите зони за отдих под родословното дърво, в средата на моравата, край езерцето, за потънали в цветни лехи, кътове за хранене с барбекюта, беседки, павилиони, където има какво да се разположи.

Основното е да защитите такава зона за отдих от любопитни очи, да изберете мебели и растения за саксийни акценти и аксесоари.

И не забравяйте за допълнителната защита. В крайна сметка, почивката е възможна само там, където има атмосфера на откъсване от света, комфорт и сигурност. И можете да използвате различни средства за това - къси подрязани живи плетове, екрани, преносими лози на перголи, цветна леха. В допълнение към защитната функция, такава ограда за къта за отдих трябва да изпълнява и други функции - да създава цветна панорама и усещане за "удавяне" в цветя и аромати.

5. Ефектът на изненадата

Единственото нещо, което се възприема като интересно, уникално и оригинално е градината, която не се уморявате да откривате и разглеждате. Една от основните характеристики, по които можете безпогрешно да разпознаете висококачествените професионални проекти, е аурата на мистерия, потайност и уединение, онази специална атмосфера, която не позволява на интереса да избледнява ден след ден. Да направите градината мистериозна не е толкова трудно - просто трябва най-интересните неща да са тайни и скрити от любопитни очи.

Най-скучните градини са тези, които могат да бъдат обхванати само с един поглед.

Трябва да има поне една тайна, дори в най-простата по структура и скромна по размер градина. Кът за отдих, пейка, заровена в жив плет, уютна беседка, малък шезлонг до любимото ви езерце, красива градинска скулптура, странно растение, аптекарска градина или декоративна зеленчукова градина - всеки предмет може да се използва като "тайна". Те трябва да се появят внезапно, неочаквано, скрити зад буйни растения, докато пътеката не завие или докато вървите, не се окажете в друга част на района. Това са "скритите съкровища", които правят вашата градина привлекателна.

За да скриете тайно уютно кътче от любопитни очи, можете да използвате жив плет, лоза, обвиваща пергола, или буйни кантове с високи трайни насаждения и храсти, а понякога и градина в саксия. Основното е да поставите растенията пред обекта, така че да не се вижда какво се крие зад тях. Подобни скрити предмети придават усещане за новост, многопластов дизайн, привлекателност и мистерия, в допълнение към цветовете и комфорта, те изпълват зоните с предчувствие за откритие.

6. Не затъвайте в подробности

Основният проблем на любителските градини е липсата на подреден подбор на растенията. Всеки градинар не веднъж е имал възможност да закупи разсад или резници от трайни насаждения, влюбвайки се от пръв поглед или изкушен от нов сорт. И със сигурност ще има място за цветна новост в градината... Този подход е причина за първата грешка - трябва да изберете не място за растения, а растения за конкретно място.

Общата концепция, цел, дизайнерски мотив, избран образ и желан външен вид винаги трябва да са на първо място.

А растенията трябва да се разглеждат като инструмент за постигане на по-висока цел, а не като основен източник на вдъхновение. Често, дори когато оформяте обикновена цветна градина, започвате с растенията, избирайки своите любими, най-цветни и харесвани. Но ако искате вашата цветна леха да изглежда професионална и цялостна, трябва да обмислите концепцията за цветната градина и едва след това да намерите идеалните растения за нея. Целта е по-висока от средствата за нейното постигане, а общата идея е по-важна от конкретните инструменти.

Винаги, при всякакви обстоятелства и във всяка декоративна композиция, последователно обмисляйте и засаждайте по следния ред: дървесни растения; високи храсти; малки храсти; големи тревисти многогодишни растения; тревисти трайни насаждения със среден и малък размер; земни покрития; сезонни акценти и миниатюрни "звезди".

Придвижвайки се според принципа "от дърво към троха", няма да правите грешки дори при проектирането на бордюр.

Ефектът на такава последователна работа се проявява особено ясно при оформянето на нови градини: първо се определят места за високи дървета, след това за соло високи храсти и групи дървета и храсти. След това те маркират контурите на цветните лехи и едва после се запълва с всички композиции с растения. И дори в процеса на засаждане на килимни миксбордери, те винаги се движат от големи към малки, от миниатюрни храсти до земни почвопокривни и едногодишни.

Не си мислете, че този подход не оставя място за вашите любими спонтанни покупки или нови открития. Те просто трябва да са подходящи: оставете място за специална "експериментална" цветна градина или изберете една градинска леха, където ще опитате нови видове.

Площта на плоските и тревни площи и други хоризонтални елементи трябва да бъде приблизително равна на обемните композиции и вертикалните елементи.

7. Богата вертикална структура

Въпреки факта, че централното внимание в дизайна на градината винаги се отделя на площта и нейното разделяне - зониране, разполагане на цветни лехи, алеи, тревни площи и др. - друга плоскост, трудна за пряка оценка, също е повече от важна. Вертикалната структура на градината определя пространствената дълбочина, хармонията, взаимодействието на елементите, баланса между сгради и буйни цветни лехи и превръща равнинния терен в изразителен пейзаж.

Изборът на градински растения е разнообразен, включително и по височина. Ниски почвени покрития и тревни площи, които буквално тъкат зелени или цъфтящи килими, трайни насаждения, едногодишни с различни размери, храсти и дървета от мини до макси, лози, които могат да покриват повърхности на височина от много метри - всичко това са инструменти, които могат да добавят дълбочина към всеки дизайн.

А играта с височината на растенията е едно от най-интересните градински зрелища. Но играта включва и градински тераси, поддържащи стени и различни опции за алпийски хълмове, пиедестали и цокли. Топографията на градината не трябва да бъде скучна, плоска и банална, а дори и гладките, безупречни тревни площи трябва да бъдат подчертани с буйни и високи околности.

Намирането на правилния баланс между хоризонтали и вертикали не е лесно, но е напълно възможно. Универсалното правило на златната среда гласи, че основното е балансът. Площта на плоските и тревните площи и други хоризонтални елементи трябва да бъде приблизително равна на обемните композиции и вертикалните елементи. И във всяка композиция, във всяка зона на градината, трябва да се стремите към същия принцип.

Естеството на прехода между ниски и високи елементи може да бъде избрано в съответствие с мотивите и формите, които доминират в градината, правейки ги гладки и естествени или контрастни. В крайна сметка растенията с различна височина могат да се използват по различни начини.

Плавни преходи от нисък преден план към висок фон, визуални върхове в пищни композиции, еднакво високи хребети и плетове или "разрези", подобни на кардиограма, меки вълни или контрасти на гиганти и джуджета, поставящи ярки акценти между гигантски солитери - всеки може да намери любим мотив.