Все повече добри новини за ползите от чилито за здравето. Според експерт от американската Служба за селскостопански изследвания наскоро открито съединение в лютите чушки може да помогне за противодействие на неблагоприятните ефекти на някои лекарства за диабет.

Съединението, известно като капсиат, е капсиноиден химикал, който се съдържа в много от често консумираните чушки. Капсиатът има сходна структура с капсаицина - по-познатото съединение, което придава „лютост" на лютите чушки. Новият капсиат обаче не притежава нежелана острота или пикантност.
Но според Чарлз Кантрел, ръководител на изследванията в изследователското звено ARS Natural Products Utilization Research в Оксфорд, щата Масачузетс, капсиатите изглежда имат сходни фармакологични ефекти с капсаицина и това ги прави привлекателни за разработване като терапевтични средства.

Добре известно е, че лютите чушки и екстрактите от тях оказват антибактериално, антиоксидантно, болкоуспокояващо и противовъзпалително действие. Към този списък скоро може да се добави и облекчаване на диабета.

Експерименти показват, че екстрактите с високо съдържание на капсиат намаляват натрупването на мазнини, което е неблагоприятен ефект на някои - но не всички - антидиабетни лекарства. Необходими са допълнителни проучвания, отбелязва Кантрел.

Според Центъра за контрол и превенция на заболяванията около 10 % от американците имат диабет; от тях около 95 % са с диабет тип II. Преките медицински разходи в САЩ, дължащи се на диабета, са се удвоили от 2007 г. до 2017 г. - от 116 млрд. долара на 237 млрд. долара.

Според колежката на Кантрел Шабана Хан, главен научен сътрудник в Националния център за изследване на природни продукти към Университета на Мисисипи, пациентите, приемащи някои антидиабетни лекарства (като пиоглитазон или розиглитазон), са склонни да наддават на тегло чрез увеличаване на натрупването на мазнини. „Капсиатът намалява натрупването на мазнини, поради което може да отмени неблагоприятния ефект, ако се използва в комбинация [с антидиабетното лекарство]. Нашите комбинирани проучвания показаха, че антидиабетният ефект на розиглитазон (повишаващ инсулиновата чувствителност) не се нарушава в присъствието на капсиати."

Изследванията на Хан също така разглеждат как капсиатите работят с LXR (чернодробен X-рецептор), който е сензор за метаболизма на холестерола.

„Диабетът тип 2 е свързан с инсулинова резистентност, което означава, че инсулинът не е толкова ефективен в намаляването на нивата на глюкозата в кръвта", обяснява тя. „Така че всичко, което може да подобри преноса на глюкоза към мускулите, работи за понижаване на нивата на кръвната захар. В нашето изследване изглежда, че капсиатът засилва транспорта на глюкоза към мускулните клетки, което може да допринесе за неговите антидиабетни свойства."

Къде могат да се намерят капсиати? Може да има няколко хранителни добавки, но според Кантрел хората не трябва да се притесняват да се нагълтат с истинската храна - люти чушки, ако техният вкус им харесва.

„Чушлетата се консумират широко по света под различни форми - от пресен зеленчук до готова подправка", казва той. Единственото ограничение при консумацията би било трудността при понасяне на лютивината им.
„Мисля, че има причина хората да консумират люти чушки от хиляди години и те да са една от най-широко разпространените подправки", каза Кантрел. „Има връзка с ползите за здравето, която едва сега се осъзнава" - от Скот Елиът от Службата за селскостопански изследвания.