Изследване, ръководено от Центъра за здравословно остаряване на мозъка (CHeBA) към Университетът на Нов Южен Уелс (UNSW) в Сидни, използва четири големи международни проучвания на близнаци, за да проучи въздействието на консумацията на плодове и зеленчуци върху депресивните симптоми при хора над 45 години.
Проучването, което обхваща Австралия, Дания, Швеция и САЩ, включва 3483 близнаци и проследява връзката между хранителните навици и депресията в продължение на 11 години. Изследването, публикувано в Scientific Reports, подчертава връзката между по-високия прием на плодове и зеленчуци и намаляването на симптомите на депресия с течение на времето.
Д-р Анабел Матисън, водеща авторка на изследването, подчертава значението на увеличаването на приема на плодове и зеленчуци сред възрастните над 45 години за потенциално смекчаване на депресивните симптоми. В проучването се разглежда значителната тежест за здравето на хората над 55 години, свързана с депресивните разстройства, като се отбелязва разликата в провъзпалителните маркери и маркерите на оксидативния стрес между хората с голяма депресия и здравите индивиди.
Д-р Карен Матер, съавтор и ръководител на групата по геномика и епигеномика на CHeBA, изтъкна уникалните предимства на използването на дизайна на изследване на близнаци за преодоляване на ограниченията, наблюдавани в предишни наблюдателни проучвания. Проучванията на близнаци позволяват по-ясно разбиране на генетичните и екологичните влияния върху депресията чрез сравняване на близнаци, които имат различна степен на генетично сходство и еднакъв социално-икономически статус в ранния си живот.
В изследването са използвани данни от консорциума IGEMS, включващ проучвания на близнаци от Австралия, Минесота, Дания и Швеция. Участниците е трябвало да бъдат на възраст над 45 години в началото на проучването и да разполагат с данни за приема на плодове и зеленчуци, както и за депресивните симптоми в началото и при проследяването. Въпреки че е установена благоприятна връзка между храненето и депресивните симптоми, в проучването се отбелязва, че средните нива на консумация все още са под препоръчителните пет порции на ден, особено в скандинавските общности.
Д-р Матисън също така подчерта потенциалната роля на диетичните фибри, витамините, микроелементите и чревния микробиом за наблюдаваната връзка между консумацията на плодове и зеленчуци и депресията. Тя предлага доставчиците на здравни услуги да наблюдават и консултират пациентите за хранителните им навици, за да подобрят резултатите в областта на психичното здраве.
Коментари