Как ефективно да се контролира заплевеляването при маслодайната култура с продуктите на Corteva Agriscience се запознаха производители от района на София, присъствали на Портфолио Фарм 2024 - Равно поле

Ваня ВЕЛИНСКА

На Портфолио Фарм 2024 - Равно поле Corteva Agriscience представи и предложенията си в растителна защита при слънчоглед и царевица. Специалистите акцентираха на хербицидите, прилагани при тези две пролетни култури, тъй като те са в основата за осигуряване на чисти от плевели полета в началните етапи от развитието на културите, което пък е основа за успешно производство.

Експрес си е Експрес, коментира Марио Маринов. Хербицидът е добре познат, защото се използва от дълги години в практиката, технологията - също. Продуктът контролира едногодишни и многогодишни широколистни плевели, в т.ч. свиница и паламида. Нашата препоръка е да използвате оригинален Експрес® 50 СГ с прилепител Виволт™ 90 – това е най-работещата технологията. В Експерс има 500 г трибенурон-метил, другите 500 – са пълнители от най-високо качество. А прилепителят подобрява значително хербицидния му ефект.

Тъй като Експрес® 50 СГ е селективен по отношение на фазата на Експрес слънчогледовите хибриди, важна и определяща за ефикасността му е големината на плевелите. Най-подходящите фази за широколистните плевели е от 2-ри до 6-ти лист, а при паламидата – 10-15 см в диаметър. Продуктът контролира още важните плавели като татул, черно куче грозде и много други.

При заплевеляване с житни видове в растителнозащитната технология е необходимо

да се включи и почвен или

вегетационен противожитен хербицид,

с който се третира отделно от Експрес.

От тази година пуснахме на пазара нов продукт Хелиантекс™ - на база Arylex™ Active, активно вещество, което намира достатъчно широко приложение при пшеница и рапица, разяснява Марио Маринов. Той може да се използва за борба с широколистните плевели и при слънчоглед, при абсолютно всички технологии - както при традиционната Експрес, Клиърфийл и Клиърфийл плюс, така и в конвенционалната и при шарения слънчоглед, който става все по-интересен в последните години заради пазара. Това ще бъде вторичен, допълващ продукт, който дава възможност да се реагира на по-късен етап от развитието на слънчогледа, тъй като изисква приложение при по-добре развити растения.

Най-ранната фаза, при която може

да се приложи Хелиантекс™, е във

2 добре развити двойки

и с трета показали се листа

Нашите опити показват, че по-големите растения понасят изключително добре третирането, а фазата на плевелите, към които е насочен продуктът, не е толкова определяща.

От известно време се наблюдава голям проблем с резистентността към продуктите за растителна защита, които масово от години се използват в практиката. На някои места се отчита резистентност към бяла куча лобода, при канабис и други плевели. Хелиантекс™ е едно отлично решение за тези резистентни икономически важни плевели при културата.

Продуктът се използва в ниска доза 4,5 мл/дка, с прилепител 0,2%. Хербицидът контролира икономически важни плевели – лобода, канабис, амброзия, свиница, черно куче грозде, и други. Амброзията е плевел, който все още не е познат масово у нас, но в Сърбия и Западна Европа е много голям проблем. Плевелът много трудно се контролира от сегашните технологии Експрес и Клиърфийлд, Хелиантекс™ обаче се справя отлично с него, подчертават специалистите от Corteva Agriscience.

Проблемът амброзия не трябва да се

подценява, тъй като в Северозападна

България вече се среща по полетата

За него трябва да се знае, че много бързо се разпространява. За съжаление, най-вероятно до няколко години ще се види в цялата страна. Така че Хелиантекс™ е едно отлично решение за контролиране му.

Технологиите, които се използват при отглеждането на слънчогледа, са толерантни на база на генетика, но това се отразява на добива, коментират специалистите. При Arylex Active, т.е. Хелиантекс™ хибридите са толерантни на хербицида. При опитите, които са направени през последните 5 г., се отчита, че най-добри добиви се получават при конвенционалната технология. При нея се прилага първо запечатка с хербицид, а после еднократно приложение на Хелиантекс™. Ако се използва друга технология, то не се изключва продуктът да се приложи като последващо коригиращо третиране. Внася се при втора двойка същински листа, не по-рано.

Хелиантекс™ е насочен към специфични плевели, разяснява Марио Маринов. Например

голям проблем в конвенционалната

технология е лобода,

тъй като в години със сухи условия прави много дебел восъчен налеп, което не позволява на другите хербициди да проникнат и да се справят с нея. Бутракът е друга проблемен плевел, с който трудно се справят познатите ни и наложени хербициди. Искам да обърна внимание на един почти непознат плевел – амброзия, за който ще си говорим все по-често в бъдеще, тъй като не подлежи на контрол на използваните в практиката хербициди, включително глифозат. В Софийското поле този плевел все още не се среща, но в други райони той вече е проблем и земеделците изпитва все по-големи трудности за борба с него.

При конвенционалната технология за приложение на Хелиантекс™ ние препоръчваме да се ползва почвен хербицид, съветват специалистите по растителна защита. В традиционната Експрес технология, прилагайте първо Експреса, за да унищожите голямата вълна от плевели, а ако евентуално има нещо на полето, което е устойчиво на него, впоследствие третирайте с Хелиантекс. По същия начин е и с Пулсар – след една седмица, ако има нужда. Задължително се използва прилепител, тъй като Хелиантекс е с ниска доза на приложение 4,5 г/дка. За улеснение от следващата година ще внедрим още един хербицид на същата база, който ще е с вграден прилепител и ще осигури още по-добри възможности за контрол на плевелите.

...

СЪВЕТ НА СПЕЦИАЛИСТА

Използвайте оригинални продукти, често съветват агрономите по растителна защита. Защо да го правите? На първо място е чистотата на препарата. Един продукт не е съставен само от активно/и вещество/а, а в него има много допълнителни елементи – аджуванти, прилепители, както и пълнители. Всички тези допълнителни вещества „омекотяват" действието на пестицида, като в същото време той остава „по-чист" при употреба.

Например при приложение на Експрес, който е създаден за едноименната технология, а целта е получаване на пълен ефект при употребата, влияние оказват и климатичните условия до една седмица след третиране с него. Затова често в практиката се наблюдава неотваряне на питите, на различни места в полето. Това се дължи на температурните амплитуди, които са настъпили през тази седмица от третирането с продукта. Затова когато работите с оригинален продукт, вие намалявате рисковете от получаване на нежелателни ефекти.

Специалистите съветват да си направете експеримент на едно поле, като част от него третирате с оригинални, а другата с генерични продукти. При използване на оригинален Експрес, ще установите, че ще има разлика в добива.

И другата препоръка на специалистите от Corteva Agrisciencе е продуктите да се прилагат самостоятелно. Поради различни обстоятелства се налага понякога да се смесят противожитен хербицид с Експрес, това обаче трябва да бъде краен вариант, казват те. Възможни са поражения, които се дължат на балурицида – скъсяване на междувъзлията под самата пита. Например, обърнете внимание, ако е ползван генеричен продукт, питата остава нагоре и по този начин се получава пригор, а и неправилно наливане на зърното, оттам съответно и разлика в добива – поне 20-30 кг/дка, дори и до 60-80 кг/дка е отчитано.

И така, използвайте оригинални продукти, прилагайте хербицидите самостоятелно, смесването им да е само при необходимост.

Марио Маринов
Марио Маринов
Марио Маринов и Снежана Проданова представиха хибриди и добри растителнозащитни практики в слънчоглед

Снимки: Ваня Велинска
Марио Маринов и Снежана Проданова представиха хибриди и добри растителнозащитни практики в слънчоглед Снимки: Ваня Велинска
Фермери от Софийско научиха актуалните предложения на Corteva Agriscience за следващия сезон
Фермери от Софийско научиха актуалните предложения на Corteva Agriscience за следващия сезон