Състезателният дух и голямата отдаденост са това, което обединява производителите им по целия свят

Много пенсионери бавно се занимават в градината си, за да отгледат няколко лехи със зеленчуци. Но за 80-годишния Питър Глейзбрук производството на зеленчуци има малка разлика. Вместо да отглежда няколко домата за лятна салата, той чупи рекорди с карфиол, тежащ 27,48 кг, 89,7 см дълъг бял боб и картофи по 4,98 килограма.

„Търсех ново предизвикателство", казва той пред Euronews Green.

Роден в идилична ферма в провинцията на Нотингамшир, Питър е запален градинар още от ранните си години, като постоянно развива природно надарените си "зелени пръсти". „Занимавам се с това от доста години, почти 30, педполагам. Откакто съм пенсионер, това е моето хоби и основният ми интерес", казва той

Преди повече от 20 години Питър е покорил света на изложбените зеленчуци, където производителите дават приоритет на външния вид, формата и състоянието, и решава да насочи "зелените си пръсти" към очарователния и конкурентен свят на гигантските зеленчуци, където размерът и теглото се ценят преди всичко.

След като печели 25 световни рекорда на Гинес и е настоящ притежател на шест (сред които са най-тежкият патладжан - 3,12 кг и най-големите листа от бял боб - 63,8 см на 67,7 см), може да се каже, че този ход е бил успешен.

Снимките на Питър, който гордо държи печелившия си зеленчук, често се появяват в медиите, но не забравяйте, че това е само крайният резултат. Зад кулисите са нужни месеци на усилена работа, умения и отдаденост, за да се отгледат тези неземни творения.

Както казва Питър: „Това наистина е моят живот и е така от години".

Отглеждането на гигантски

зеленчуци изисква отдаденост

Питър обяснява, че много от зеленчуците се нуждаят от дълъг вегетационен период, за да станат гигантски. Това изисква специализирано оборудване като изкуствено отопление и осветление, ежедневно поливане и, разбира се, много нежни грижи.

„През повечето време не мога да отида на почивка, защото трябва да съм там, за да проверявам зеленчуците", казва той.

Ето какво е необходимо, за да се конкурирате с най-добрите производители в света. В Обединеното кралство в цялата страна се провеждат събития, на които Питър и неговите колеги се изправят един срещу друг, за да видят кой има най-големите, най-тежките или най-дългите зеленчуци.

„Това е много конкурентно, но е приятелско състезание. Радваме се да разговаряме помежду си и да обменяме семена", обяснява той. Има и силна общност във Фейсбук, където производителите могат да поддържат връзка с актуализации за подвизите си между изложбите.

Изменението на климата затруднява

отглеждането на зеленчуци

Освен силната конкуренция, съществува и сложният въпрос за влиянието на климатичните промени върху времето. Тази година беше трудна в Англия, тъй като променливото време усложни деликатния процес на отглеждане. Това е тенденция, която Питър наблюдава от известно време.

„Със сигурност има промяна в климата", заявява той. „Мога да се върна много назад, през последните 10 години сезоните се промениха."

През април стана ясно, че предходните 18 месеца са били най-влажните в Англия, откакто метеорологичната служба на Острова е започнала да събира подобни данни през 1836 г. С влошаването на предизвиканото от човека изменение на климата екстремните метеорологични условия в Обединеното кралство ще бъдат по-чести и по-продължителни. Това се отразява на всички видове производители - от фермери до любители на гигантски зеленчуци.

Въпреки това общността на гигантските зеленчуци е в добро състояние, като през 20-те и повече години, в които Питър участва, на ринга се появяват много нови конкуренти.

Върхът на състезателния календар е националният шампионат за гигантски зеленчуци на есенното изложение в Малвърн. Производители от цяла Великобритания се събират, за да покажат своите гигантски зеленчукови бижута.

Именно тук Питър е постигнал много от своите световни рекорди. Предизвикателното време обаче означава, че може да се окаже трудно да повтори успехите си от миналото на тазгодишното издание. „Тази година загубих много неща, така че не съм много обнадежден", доверява той.

Пропускането на най-високите цени обаче няма да навреди твърде много на портфейла му. Макар че на изложенията има награди за различните категории, те обикновено носят загуби, с изключение на случайните спонсорирани награди, които могат да ви донесат до 1 000 паунда (1 192 евро).

„Винаги казваме, че ако успееш да получиш парите си за бензин, значи си имал добро шоу", шегува се Питър.

Как да отглеждаме гигантски зеленчуци?

Ако се интересувате от света на гигантските зеленчуци, Питър ви дава няколко основни насоки.

„За да започнете, трябва в идеалния случай вече да отглеждате зеленчуци. Ако откриете, че сте добри в даден зеленчук и искате да го отглеждате като гигантски, това вероятно е начинът да се справите. Трябва ви голяма градина. Някои хора ги отглеждат в парцели, но там никога не е лесно", обяснява Питър пред „Индипендънт".

„Започнете с летни зеленчуци като доматите, тъй като те имат кратък сезон и не изискват много съоръжения като оранжерии и отопление", съветва той пред Euronews Green.

„Също така трябва да си набавите подходящите семена. Никога няма да отгледате нещо голямо, ако не започнете с правилния сорт семена." Освен да контактувате с други производители на гигантски зеленчуци, за да си ги набавяте, той предлага да използвате социалните медии, като например групата Giant Vegetable Group във Фейсбук, за да се свържете с производители, които да ви дадат съвети и да ви препоръчат семена.След това трябва да осигурите подходящите условия за отглеждане на какъвто и да е зеленчук.

„Това може да означава изграждане на специални конструкции в градината, малко светлина, добър компост и поливане. Наистина трябва да се грижите за тях всеки ден", казва Питър.

„Необходими са добра почва, оранжерия, защитни тунели, отопление, осветление и всички свързани с тях торове и компост, за да имате шанс за успех, така че ще трябва да инвестирате известно количество пари, ако сте решили да се занимавате сериозно. Осигурете правилните NPK (азот, фосфор и калий) и pH за да пораснат по-големи", обяснява още по-подробно Глейзбрук.

Той не използва автоматични системи за поливане, а предпочита да разчита на собствения си ръчен режим, като използва рециклирана дъждовна вода от покрива си. Когато транспортира зеленчуците си до изложенията, увива повечето от тях във влажни кърпи, за да ги запази свежи и да предотврати загубата им на тегло, както и за да ги предпази.

80-годишния производител с най-тежката чушка, поставила световен рекорд, на изложението „Малвърн есен" през 2023 г.
80-годишния производител с най-тежката чушка, поставила световен рекорд, на изложението „Малвърн есен" през 2023 г.
Патладжанът на Питър с нов световен рекорд.
Патладжанът на Питър с нов световен рекорд.
Рекордьорът с част от гигантските си зеленчуци
Рекордьорът с част от гигантските си зеленчуци