Египет се изкачи на челно място в списъка на доставчиците на сладки картофи за Полша през 2023 г., като има добри перспективи да затвърди още повече пазарните си позиции през тази година, съобщава EastFruit.

Миналата година египетските износители са продали директно 2,8 хил. тона сладки картофи на Полша, надхвърляйки с една трета показателя за 2022 г. Освен това от януари до юни тази година вносът на сладки картофи от Египет в Полша е достигнал рекордните за този период 940 тона.

„Полша вече е петнадесетият по големина вносител на сладки картофи в световен мащаб. Нещо повече, като се има предвид, че много от държавите, включени в списъка на първите места, внасят този продукт за реекспорт, позицията на Полша в световната класация на потребителите на сладки картофи е още по-значима. През последните пет години Полша е увеличила повече от два пъти вноса си на този продукт - темп на растеж, който може да се сравни само със САЩ, които използват значителна част от вноса за реекспорт", коментира Евгений Кузин, анализатор на пазара на плодове и зеленчуци в EastFruit.

Египет се превърна в основен двигател на бързото нарастване на вноса на сладки картофи в Полша. От 2019 г. до 2023 г. вносът на египетски сладки картофи на полския пазар се е увеличил почти шест пъти. В същото време вносът от Испания за Полша се е увеличил само с 90% за същия период, а покупките от САЩ са се утроили. Значителен дял от полския пазар все още заемат Германия и Нидерландия, които доставят преди това внесени количества от Испания, САЩ и Египет.

През последните години Източна Европа се превърна в един от най-привлекателните пазари за износ на сладки картофи. От 2019 г. до 2023 г., например, Украйна увеличи вноса на този продукт почти четири пъти, Румъния почти утрои вноса си, Чешката република почти удвои вноса си, а в Словакия обемите нараснаха от 500 на 7 хил. тона. Въпреки това делът на директните доставки от основните държави износителки остава сравнително малък в този регион.

„През следващите години две тенденции ще доминират на пазара на сладки картофи в Източна Европа. Първо, вносът ще продължи да нараства, тъй като потенциалът за потребление на тази суперхрана в региона все още не е достигнал своя връх. Второ, ще се увеличи делът на директните доставки от нови страни доставчици, като Египет и в по-малка степен Мароко", заключава Евгений Кузин.