„Вие сте третият човек тази сутрин", усмихва се Филип ван Ноорт от Университета във Вагенинген, Нидерландия, когато отговаря на телефона. Той може да се досети какъв е въпросът: Какво е състоянието на оранжерийното отглеждане на кафе?

Експертите прогнозират проблеми при отглеждането на кафе заради изменението на климата, което води до увеличаване на екстремните метеорологични условия. Наскоро имаше медийни публикации, че цената на зърната Арабика се е повишила заради опасения от измръзване в Бразилия.

Кафето е чувствителна култура. Можете да контролирате климата по-добре в оранжерия. Преди няколко години Университетът във Вагенинген направи проучване на оранжерийното отглеждане за производителя на кафе Douwe Egberts. Това изследване все още не е продължено, но настоящата криза може да ускори нещата, очаква изследователят Филип.

Планински райони
Фокусът на изследването е бил върху това дали ароматът и съдържанието на кафеените зърна могат да се контролират с условията на отглеждане, в допълнение към това да се установи дали изобщо кафето може да се отглежда в оранжерия.

„Още тогава казах, че оранжерийното отглеждане няма да превземе пазара на кафе в Нидерландия. И все още клоня към това. Но може би е време да започнем отново да разглеждаме сериозно въпроса дали някъде по света е интересно да се отглежда кафе в оранжерия", казва Филип.

В световен мащаб всяка година се произвеждат близо 10 милиарда килограма кафе. Особено за страни като Бразилия, Колумбия, Гватемала, Етиопия и Виетнам кафето е важен експортен продукт. Дали тези страни са и регионите, в които отглеждането може да бъде обхванато в оранжерии? Филип смята, че все още е трудно да се каже това. „Там, откъдето сега идва висококачественото кафе, то се отглежда в планински райони. Там все още няма да е лесно да се започне отглеждането на покрито в оранжерии."

Изследователят смята, че би било добре да се започне да се визуализира как точно изглежда отглеждането в тези планински райони и дали е възможно да се имитира на други места.

По-дълъг период на цъфтеж в оранжерия

Предишни изследвания на Университета във Вагенинген са показали, че наистина е възможно да се накара кафеен храст да цъфти в оранжерия и в крайна сметка да се събират плодове. Културата се развива добре при сравнително тъмен, влажен и топъл климат. Интересно е, че периодът на цъфтеж в оранжерията е по-дълъг, отколкото на открито: той успява да се проточи от април до ноември, т.е. повече от половин година.

За Филип е ясно, че ако искате да отглеждате в оранжерии, производството трябва да се увеличи. В края на краищата отглеждането в оранжерия е по-скъпо, отколкото на открито, какъвто е случаят и с много други култури.

Последващи изследвания

Филип подчертава, че кафето наистина е стока и затова не вижда толкова скоро отглеждането му във вертикални ферми, където климатичните условия могат да се контролират дори повече, отколкото в оранжериите. „Хората наистина ще започнат да го разглеждат, но във вертикална ферма трябва да можете да отглеждате дори по-добре, отколкото в оранжерия".

От изследователска гледна точка той наистина смята, че отглеждането във вертикална ферма е интересно. „И след това можете да се върнете към отглеждането в оранжерия".

Със сегашната заинтересована страна, с която Филип работи, е възможно да се появи продължение на по-ранните изследвания. Ако се стигне до това, Филип очаква това да бъде „доста отворено изследване", както например изследването на отглеждането на памук в оранжерии. Така че кой знае, може би при обиколка на оранжериите на Университета във Вагенинген по време на някое от следващите публични събития отново ще видим реколта от кафе.

Международно развитие

Миналата година в Калифорния един учен също изследва отглеждането на кафе в оранжерия. През декември 2023 г. Джъстин произвел само шепа зърна, но на кафеените растения им трябват няколко години, за да достигнат пълната си реколта. Той се надява, че през втората година реколтата ще бъде достатъчно голяма, за да задоволи ежедневните му нужди от кафе.

Във Финландия изследователи проучват потенциала на клетъчните култури, а в Обединените арабски емирства миналата година вече е завършена оранжерия за производство на кафе.