Износът на домати от Иран е достигнал стойност от 177 млн. долара през първите пет месеца на настоящата иранска календарна година (20 март - 21 август), сочат данни на митническата администрация на стрната.

Това поставя доматите на второ място по износ на селскостопански стоки след шамфъстъка. През този период стойността на иранския износ на селскостопански продукти се е увеличила с 33 % в сравнение със същия период на миналата година. По данни на Tehran Times са изнесени общо 2,657 млн. тона селскостопански стоки на стойност 1,453 млрд. долара, което представлява 22-процентно увеличение на теглото на годишна база.

В по-ранни доклади на митническата администрация се подчертава 32-процентното увеличение на стойността на годишна база за първите четири месеца на текущата иранска календарна година, като износът на селскостопански стоки възлиза на 2,226 млн. тона на стойност 1,18 млрд. долара. Освен това през предходната иранска календарна година стойността на износа на селскостопански и хранителни продукти се е увеличила с 22,5 % и е възлизала на приблизително 6,3 млрд. долара, както заяви Рухола Латифи, говорител на Комитета за международни отношения и развитие на търговията към Камарата на промишлеността, минното дело и търговията на Иран.

През предходната година селскостопанските и хранителните продукти са съставлявали 12,8% от общия непетролен износ на страната.

Ирак е бил основната дестинация за иранските агрохранителни продукти през посочената година, като е внесъл тези продукти на стойност 1,986 млрд. долара. На арабския съсед се падат 31,5 % от общия износ на хранителни и селскостопански продукти от Иран.
Обединените арабски емирства (ОАЕ) заемат второ място, внасяйки 751 млн. долара от посочените продукти, следвани от Русия с 521,5 млн. долара.

Стойността на общата външна търговия на Иран, включително петрола и техническите инженерни услуги, достигна 153,17,8 млрд. долара през последната иранска календарна година.