Гроздето „Пристин" (Greek Pristine®) ще пътува до Катар тази година, като беритбата ще започне в края на септември, а първите значителни количества ще бъдат прибрани в началото на октомври.

Йоргос Пападопулос, ръководител на Групата на производителите на македонски лозя в Килкис, Гърция, която е единствената група от лицензирани производители на „Пристин" в Гърция, казва, че „докато други гръцки производители на други сортове се сблъскват със значително ниско производство или дори изобщо не залагат плодове поради климатичните предизвикателства, нашият производствен протокол ни позволява да достигнем 85% от нормалното производство".

Въпреки добрия производствен обем и доброто качество, тазгодишната реколта ще бъде значително по-ранна в сравнение с миналата година поради летните горещини. Миналата година гроздоберът е започнал в края на октомври.

Изкореняване на незаконни насаждения

Pristine се отглежда на 100 хектара в Килкис от Macedonian Vineyards при строги протоколи за отглеждане. Съществуват обаче и незаконни насаждения. Няколко незаконно засадени лозя в Кавала са били изкоренени едва миналата сряда, след неотдавнашно съдебно решение, което задължи двама нарушители на защитения сорт - един производител и един производител-пазач - да изкоренят незаконните насаждения за своя сметка и никога повече да не обработват този сорт („ACS V 01") под каквато и да е форма.

„Това е много важно събитие и за пръв път се взема такова решение и се прилага за незаконни насаждения „Пристин" в Гърция", казва Пападопулос. Според него в страната има още около 400-500 хектара такива незаконни насаждения.
Срещу нарушенията вече се предприемат действия от адвокатски кантори.

Адвоскатът Luribay Business Inc. Деспина Касапиду заявява, че „фирмата предприема динамични действия срещу вече нарушилите закона производители, като срещу тях са заведени съдебни дела и ще бъдат заведени още, тъй като в Гърция има голям брой нарушители. В същото време се изпращат документи до всички заинтересовани държавни служби и се провеждат срещи с ръководителите на държавните агенции".

Според нея „в Гърция е широко разпространена незаконната дейност по отношение на регистрираните сортове растения и обикновено е трудно да се издаде съдебно решение, тъй като нарушителите - производители, разсадници и дистрибутори, осъзнавайки своята незаконност, се защитават по различни начини, най-вече като дават различно име на разпространявания продукт".

Според адвокатката въпросът за незаконността на регистрираните сортове растения е известен на службите на министерството, но по различни причини се наблюдава забавяне в прилагането на закона.

„Прилагането на Регламент 2100/94 и хармонизирането на Директива 48/2004 в гръцкото законодателство са особено взискателни по отношение на процеса на доказване на незаконността, което е в полза на нарушителите" , казва адвокат Деспина Касапиду.
ВИДЕО от изкореняването на незаконни лозя