Гроздоберът тази година подрани, както и много други селскостопански работи по нивите. Много любители също започнаха да обират гроздето си, което е узряло и натрупало доста висока захарност.

Показват ни узрелите чепки и как ги влагат в гроздомелачките. Питат се един друг в социалните мрежи каква технология за правене на вино ще използват.

За правилата при гроздобера, които са много важни, ще напишем отделно, но любителите, които сега се престрашават да си направят вино за фамилията,

трябва да знаят, че виното тръгва от лозето

И да не забравят, че само здравото и добре узряло грозде, винифицирано по съответната правилна технология ще може да им осигури получаването на вино с добро качество.

За предстоящите работи по правенето на вино обаче трябва да се знае, че са много важни както помещенията, така и съдовете – става дума за дървените, в които ще се съхранява виното.

Няма да кажем нищо ново, но новаците трябва да знаят, че хигиената при винопроизводството е може би най-важното нещо и е задача номер едно.

Това важи както за предварителната подготовка на помещенията, така и на съдовете и съоръженията.

Чистотата им е решаваща като се тръгне от нормалното провеждане на гроздобера, та до производството на вино.

Затова не трябва да се отлага за последния момент тази подготовка.

Какво е важно за помещенията

За помещенията е много важно да могат да се проветряват и предварително да са хигиенизирани.

Най-добре е да се варосат стените и таваните всяка есен преди да с прави виното.

За да се избегне развитието на плесени, в приготвеното за варосване варно мляко е правилно да се прибавя 10% разтвор на предварително разтворен във вода син камък.

Внимание! Да се знае, че в помещенията, които са предназначени за производство и съхраняване на вино в никакъв случай не бива да се оставят зеле, туршии и др., които са несъвместими с виното, което диша.

Дървените съдове искат специални грижи 

Дървените съдове много често създават немалко главоболия на своите стопани, ако не са нови, но те пък искат да ги използват и тази година.

Те не бива да се обработват със сода и вряла вода преди да са закиснати и измити с чиста студена вода.

Новите дървени съдове се закисват за 8-10 дни с чиста вода, която трябва да се сменя през ден. Чак след това се измиват добре с вряла вода, в която предварително е разтворена 5% сода за бъчви. Докато е топъл разтворът се излива и бъчвата се изплаква обилно с чиста вода. Съдът се оставя надолу с враната, за да се отцеди водата.

След това се напушва със серен диоксид – в случая стопанинът може да използва фенер за изгаряне на сяра или серни ленти.

В някои съдове

може да е имало останало вкиснато вино

Трябва да се каже, че при тях работата е малко по-трудна и не винаги дава резултат. Но и те трябва да се обработват с вряла вода и 5-6% сода за бъчви, което трябва да се направи двукратно, а след това се изплакват многократно, отцеждат се и се напушват със серен диоксид.

По същия начин, но с няколкократно измиване и изплакване се постъпва и с плесенясалите съдове.

Но силно плесенясалите дървени съдове, колкото и да се мъчите, не бихте могли да оправите сами - те просто са за майстор бъчвар, който ги престъргва отвътре до здрава дървесина.

Ако трябва да се съхранява бяло вино в дървени съдове, в които е съхранявано червено вино, те най-напред се изпарват около един час с 3 кг сода за бъчви, разтворена в 20 литра вода. След това се измиват с вряла вода и после обилно се изплакват със студена вода, отцеждат се и се напушват.

За подготовката на дървени съдове, в които е било съхранявано здраво вино и са били добре съхранявани след изпразването им, е

достатъчно едно изплакване

с горещ разтвор на сода за бъчви от 1-2%,

обилно се изплакват, подсушават и напушват.

Ако има съдове, които са обложени, предварително трябва да се отстрани чрез очукване на дъгите от вътрешната страна при големи съдове и отвън – при по-малки.

При работа в помещението за вино могат да се използват и пластмасови домакински съдове, които лесно се почистват и поддържат. Но задължително трябва да са произведени от разрешени за съхранение на хранителни продукти материали.

Преди да ги употребите за производство или съхранение на вино, изкиснете и измийте добре и пластмасовите съдове.

Серните ленти могат да се направят и у дома 

Серни ленти може да си приготвим сами – за целта се използва чиста сяра, която се разтопява в метална чиния или в тавичка. Не трябва да се остави да прегори.

През разтопената сяра се прекарват ивици от груба амбалажна хартия, широки 2-3 см.

Лентичките се окачват вертикално, за да се втвърдят, след което се прибират в пликове и се съхраняват на хладно.

Проверете гроздомелачката непременно 

Проверете машината за мелене на гроздето и ако е необходимо подменете откатните пружини между валяците, които я предпазват от сериозни повреди.

Трябва да е много хубаво измита, както и всичките й части. Металните части трябва да се прегледат и да се почистят от ръжда, ако има такава, защото може да докара много неприятности.

Разстоянията между валяците се регулират така, че да не преминават несмачкани зърна, но и да не се размачкват семките и чепките.